2024. június 22., szombat
Paulina névnapja

Milyen növények szaporíthatók levélről? Mutatjuk hogyan csináld!

2023-06-26 17:48 | Nézettség: 1523
Nem feltétlenül kell szobanövényeket vásárolnunk, ha van egy kis türelmünk és tudunk szerezni pár levelet a növényről. Nézzük milyen növények szaporíthatók levéldugványról! A lenti videóban három növény szaporítását is megnézheted!

A pozsgások

A pozsgás növények szaporításának legegyszerőbb módja a levélről történő szaporítás. Szedjünk pár friss levelet és fektessük az egyenes talaj felszinére. Napi szinten permetezve locsoljuk. Hamarosan megjelennek a gyökerek és kifejlődik egy új növény.

Zamio

Sokunk kedvence a ZZ avagy Zamioculcas Zamiifolia is könnyen szaporítható levéldugvánnyal. Szedjük le a leveleket, majd szárítsuk fél napot. Majd szúrjuk bele a leveleket  laza és jó vízelveztésű talajba. Egy hónapon belül meggyükeresedik.

A zamioculcas egy lassan növekvő, örökzöld növény, amely vastag, sötétzöld színű leveleiről ismert. A levelek szárakhoz kapcsolódnak, és tollaszerűen elágazóak. A levelek vaskosak, bőrneműek és fényesek lehetnek. A Zamioculcast úgy is nevezik, hogy ZZ növény vagy dollárfa.

A zamioculcas egy viszonylag könnyen tartható növény, amely kevés gondoskodást igényel. Jól alkalmazkodik a beltéri környezethez, és elviseli a viszonylag alacsony fényviszonyokat is. A talajtartása miatt nem igényel gyakori öntözést, és elég tűrőképes a szárazsággal szemben. A túlzott öntözéstől a gyökerek rothadására hajlamos lehet, ezért fontos, hogy a talajt hagyjuk száradni öntözések között. A zamioculcas közepes vagy alacsony páratartalmat is elvisel.

A zamioculcas levelei nem mérgezőek, ezért ideális választás lehet olyan háztartásokban, ahol kisgyermekek vagy háziállatok vannak. A növény levegőt tisztító hatással rendelkezhet, mivel képes a levegőben lévő toxikus anyagokat, például a formaldehidet és a xilént felszívni és lebontani.

A zamioculcas a bőség és a szerencse szimbólumaként is ismert. Egyes kultúrákban azt tartják, hogy a növény energiát és pozitív kisugárzást hoz a házba.

Money tree, avagy a pénzfája

A Pachira aquatica, közismert nevén pénzfája, egy dísznövény, amely a mocsaras vidékeken és nedves területeken őshonos Közép- és Dél-Amerikában. A hagyomány szerint szerencsét hoz az otthonodba és gazdagságot vonz. 

Szintén lehet levélről szaporítani, válasszunk ki egy erős, egészséges levelet és pattintsuk le a szárról. A levelet tegyük vizbe és két héten belül gyökeret ereszt.

A Pachira aquatica egy viszonylag könnyen gondozható növény. Általában jól alkalmazkodik az otthoni környezethez. Szereti a fényes, közepes vagy erős indirekt fényt, de elviseli az alacsonyabb fényviszonyokat is. A talaja legyen jól vízelvezető, és ne hagyjuk túláztatni a gyökereit. A Pachira aquatica szereti a meleg környezetet, de elviseli a normál szobahőmérsékletet is.

Kép és a videó forrása: https://www.instagram.com/p/CsoUYmyJK49