2024. május 18., szombat
Erik névnapja

Milyen volt a sarki fény Magyarországon 2024 május 10-én éjjel? (Videó)

2024-05-11 09:35 | Nézettség: 253
2024 május 10-én este ritka és látványos sarki fény volt megfigyelhető Magyarország számos pontján. A jelenséget több egymás utáni napkitörés okozta, amelyek erős geomágneses vihart idéztek elő. Ez volt a legintenzívebb sarki fény Magyarországon az elmúlt két évtizedben.

A sarki fény már az alkonyi időszakban láthatóvá vált, és hajnalig fennmaradt. A fény színe változatos volt, a zöldetől a piroson át a kéken át. A legfényesebb az éjszaka közepén volt.

A sarki fényt számosan megfigyelték Magyarországon, és sokan lenyűgöző fényképeket és videókat is készítettek. A jelenség nagy érdeklődést keltett, és sokakat arra ösztönzött, hogy többet megtudjanak a sarki fényről és a naptevékenységről. Íme az egyik videó Vás környékéről!

 

Mi is az a sarki fény?

A sarki fény, más néven aurora borealis, lenyűgöző égi jelenség, melyet főként a Föld sarkvidékein lehet megfigyelni. A jelenség a napszél és a Föld légkörének kölcsönhatásából ered. A Napból származó töltött részecskék (napszél) a Föld mágneses tere által becsapódnak a légkörbe, ott gerjesztve a légköri gázmolekulákat. A gerjesztett molekulák aztán fény formájában adják le a felvett energiát, így létrehozva a sarki fényt.

A sarki fény színe a gerjesztett gázmolekulától függ. A leggyakoribb szín a zöld, melyet az oxigénatomok okoznak. A vörös a nitrogénmolekulák, a kék pedig a hidrogénatomok gerjesztéséből ered. Ritkábban lila és sárga színek is megjelenhetnek.

A sarki fény különböző formákban is megjelenhet. A leggyakoribb a függönyös forma, de előfordulhat íves, foltos, sugárzó és korona alakú sarki fény is.

A sarki fény megfigyelése főleg a téli hónapokban lehetséges, sötét, fényszennyezéstől mentes helyen. A jelenség leggyakrabban a sarkkörök közelében figyelhető meg, de bizonyos esetekben délebbre is látható.

A sarki fény nemcsak gyönyörű, de tudományosan is jelentős. A jelenség információkat ad a Nap aktivitásáról és a Föld mágneses teréről. A tudósok a sarki fény megfigyelésével tanulmányozhatják a napszél viselkedését és a légkör fizikai folyamatait.

2024 májusában  Magyarországon is látható a látható volt a jelenség,  ennnek oka, hogy az erős napkitörések következtében a napszél a szokásosnál délebbre sodródik.

Nézd meg a következő videót, mely a Magyarországon készült a ritka jelenségről!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=OmnZbNBzbiU