2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Mindenki gaznak hiszi, pedig aranyat ér! Fiatalság záloga és csodákra képes a kertekben növő gaznövény! Méreg drágán veszed, pedig...

2023-08-23 12:56 | Nézettség: 972
Hihetetlen egészségügyi hatása van a kövér porcsinnak, amit eddig gyomnak hittél! Ismered a rejtett kertek varázslatát? Fedezd fel a kövér porcsin meglepő világát, amely nem csak dísznövényként mutat szépen, hanem gyógyhatásaival is meglepő! Fiatalság záloga a kövér porcsin és ráadásul méreg drágán adnak a drogériákban. Tudj meg többet a kövér porcsin sokoldalú felhasználásáról és titkos erejéről e lenyűgöző videóban!

Most a kövér porcsint, egyszerűen szólva a porcsint mutatjuk be, amit nemes egyszerűséggel a fiatalság zálogaként is emlegetnek a gyógynövények szakavatott ismerői!

A drogériákban pedig súlyos pénzeket kérnek el tőlünk pár grammért.

A jó hír, hogy a legtöbb magyar kertben magától megterem, csak szét kell néznünk, hogy észrevegyük.

A Kövér Porcsin: Értékes Pozsgás Növény a Kertünkben

A kertek mélyén és gyakran észrevétlenül rejtőző kincseket nem mindig vesszük észre. Az egyik ilyen rejtett kincs a kövér porcsin (Sedum morganianum), mely egy csupasz, kúszó szárral rendelkező pozsgás növény. Bár neve megtévesztő lehet, hiszen nincs köze a porcinszerű háziállatokhoz, mégis rendkívül értékes és sokoldalú növényről van szó.

A kövér porcsin jellemzői elragadóan érdekesek. Megjelenése egyszerű és mégis vonzó. Húsos, fényes levelei sötétzöld színűek és tojásdad alakúak. Apró, 5-6 szirmú virágai a növény szépségét fokozzák. Azonban a valódi érték e növényen belül található.

Gyógyhatásai és Felhasználása

A kövér porcsin növényi kincsei rendkívül értékesek a gyógyászatban és az egészségmegőrzésben. Az omega-3 zsírsavakban gazdag, melyek kulcsfontosságúak az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában. Az ilyen zsírsavak előfordulnak a halolajakban, chiamag olajban, dióban és a lenmagolajban is. Emellett gyulladáscsökkentő és vérkeringést serkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalma antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki.

A kövér porcsin a vér koleszterin- és cukorszintjét is képes befolyásolni, védelmet nyújtva az artériák egészségének. Ásványi anyagokban is gazdag: tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot és foszfort. Mézgája lágyító és sebgyógyító hatású, emellett víz- és féreghajtó tulajdonságokkal is rendelkezik.

Azok számára, akik a hagyományos gyógyszerektől szeretnének eltérni, a kövér porcsin jelenthet alternatívát. A friss növény főzve is fogyasztható, és ismereteink szerint semmilyen problémát nem okoz.

Következtetés

A kövér porcsin - a növényi világ egy különleges képviselője - lenyűgöző tulajdonságokkal és gazdag kincsekkel ajándékozza meg a természet szerelmeseit. Ez a pozsgás növény nem csupán a kertek szépségét fokozza, hanem a gyógyászatban és az egészségmegőrzésben is hasznos szerepet játszik. Azok, akik képesek nyitott szemmel járni a kertekben és a természetben, számos meglepetést és értéket fedezhetnek fel, melyek hozzájárulhatnak egészségünk és jólétünk megőrzéséhez.

Néhány recept, amelyekben a kövér porcsin növényét használhatod a különböző betegségek gyógyítására:

Kövér Porcsin Teakeverék gyulladáscsökkentésre:

Hozzávalók:

 • 1 teáskanál szárított kövér porcsin levél vagy virág
 • 1 csésze forró víz

Elkészítés:

 1. Forralj fel egy csésze vizet.
 2. Tegyél a forró vízbe 1 teáskanál szárított kövér porcsin levelet vagy virágot.
 3. Fedd le és hagyd állni 10-15 percig.
 4. Szűrd le a teát, majd fogyaszd el. A méz vagy citrom hozzáadása opcionális lehet ízesítésként.

Ez a tea segíthet csökkenteni a gyulladást a testben, és a kövér porcsin antioxidáns tulajdonságai támogathatják az immunrendszert.

Kövér Porcsin Kenőcs izomgörcsök enyhítésére:

Hozzávalók:

 • 2 evőkanál friss kövér porcsin levél vagy virág
 • 1/4 csésze olívaolaj vagy kókuszolaj
 • 1 teáskanál méz

Elkészítés:

 1. Tisztítsd meg és aprítsd fel a kövér porcsin leveleit vagy virágait.
 2. Keverd össze az aprított növényi részeket az olajjal egy serpenyőben.
 3. Melegítsd alacsony lángon kb. 15-20 percig, időnként keverve.
 4. Szűrd le az olajat, majd hűtsd le egy kicsit.
 5. Keverj hozzá 1 teáskanál mézet.
 6. Tárold egy légmentesen zárható edényben, hűvös és sötét helyen.

Ezt a kenőcsöt masszírozd be az izomgörcsök vagy fájdalmas területekre. A kövér porcsin gyulladáscsökkentő hatásai segíthetnek lazítani az izmokat és enyhíteni a fájdalmat.

Fontos megjegyezni, hogy mindig konzultálj orvosoddal vagy szakemberrel, mielőtt új gyógymódot vagy természetes gyógymódot próbálsz ki. A kövér porcsin jótékony hatásai változóak lehetnek, és nem mindenki reagál ugyanúgy rá.

A kövér porcsin, vagy más néven máriatövis (Sedum morganianum), további területeken is hasznos lehet:

Kertészet és Dísznövények: A kövér porcsin a dísznövények között is különleges helyet foglal el. A húsos levelek és csüngő szárai miatt gyakran ampellákba, függőkbe ültetik. Az ilyen növények szépen díszíthetik a teraszokat, erkélyeket vagy belső tereket.

Talajvédelem és Erosziómentesítés: A kövér porcsin pozsgás növényként megtartja a nedvességet a talajban, és ezáltal hozzájárulhat a talajvédelemhez. Erosziómentesítés céljából domboldalakon, lejtőkön ültetik, mivel a gyökerei segítenek a talaj megtartásában és a lehulló esővíz lassabb lecsorgásában.

Talajjavítás: A kövér porcsin gazdag tápanyagokban, amelyek hozzájárulhatnak a talaj minőségének javításához. Komposztba keverve vagy talajjavító anyagként használva segíthet a talaj szerkezetének lazításában és a növényeknek jobb körülményeket teremthet a növekedéshez.

Biodiverzitás és Környezettudatosság: A kövér porcsin és más pozsgás növények hozzájárulhatnak a városi biodiverzitáshoz. Ezek a növények vonzzák a különböző rovarokat, például méheket és pillangókat, amelyek a beporzásban fontos szerepet játszanak. Ezen kívül, a pozsgás növények könnyen fenntarthatóak, így hozzájárulhatnak a környezettudatos kertészkedéshez.

Kreatív Alkotások: A kövér porcsin és más pozsgás növények rendkívül változatos és érdekes formájúak lehetnek. Ez lehetővé teszi, hogy különféle kreatív alkotásokba is beépítsék őket, például sziklakertekbe, miniatűr kertekbe vagy növényes dekorációkba.

Tanulás és Oktatás: A pozsgás növények különféle botanikai és környezeti tanulmányokhoz is használhatók. Iskolákban vagy természetvédelmi programokban segíthetnek a diákoknak és résztvevőknek megismerni a növények biológiáját, alkalmazásait és ökológiai jelentőségét.

Ezek csak néhány példa arra, hogyan hasznosítható a kövér porcsin és más pozsgás növények a kertészkedésben, környezetvédelemben és kreatív alkotásokban. Az emberi kreativitás és alkalmazkodóképesség széles skálája lehetővé teszi, hogy ezeket a növényeket sokféle módon hasznosítsuk és élvezzük.

Ide kattintva további érdekes egészséggel, életmóddal kapcsolatos videókat nézhet meg a témában!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=rvYNtu6Qrgc