2023. október 1., vasárnap
Malvin névnapja

Mínima néven nyitott új mediterrán bisztró a Belgrád rakparton

2022-10-03 23:28 | Nézettség: 282
Ortodox püspök szentelte fel a hivatalos megnyitón

Akár langusztát is rendelhetünk zellersztéken a Mínima Bistroban, a már kultikus Dionysos Taverna alapítójának új éttermében. A mediterrán ihletésű ízeket gourmet tálalásban, mégis megfizethető árakon kínálják.
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=eT4upSQjh1A

A Dionysos Taverna már 1993 óta Budapest igazi színfoltja, egyúttal legismertebb görög étterme, ami a kezdetektől a vendégek bizalmát és szeretetét élvezte.

A tulajdonos, Lehoudis Andreas azonban most új bisztrót alapított, hogy - a görög konyha után - tovább tágítsa a kereteket, és nálunk is népszerűsítse és újragondolja a mediterránium legkiválóbb fogásait.

“A Sirtos zenekarral többszáz koncertet adtunk már a mediterrán országokban, egészen eldugott helyeken is. Ilyenkor mindig érdekel a helyi gasztronómia: ha van a közelben hal-, hús- vagy zöldségpiac, elfog a kísértés, a vágy és a szenvedély, hogy átadjam magam az autentikus kínálatnak és hangulatnak. Sőt, az éttermek konyháiba is szeretek bekéredzkedni, megfigyelni, milyen technikai megoldásokat és alapanyagokat használnak” - meséli az alapító, hozzátéve: nem a turistacsapda helyek érdeklik, ehelyett mindig a helyiek ismertetik meg az igazi helyi gasztronómiai élményekkel.

A Mínima Bistro csapatát két séf is erősíti, akik más-más megközelítésből adják bele a munkába a tudásuk legjavát. Cseh László 25 évig a Dionysos séfje volt, hozzá csatlakozott Weisz Roland. Kettejük személyében fúziót alkot a tradicionális konyha és a friss gondolkodásmód.

“László nagyon kreatív és lenyűgöző ízkombinációkat hoz létre, Roland pedig a cukrászatban is otthon van: jelenleg a francia újhullámos sütemények a kedvencei. Egy friss erő, aki már dolgozott fine dining étteremben, éppen ezért innovatív technikákat is meg tud honosítani a mi konyhánkban.” - mondja Andreas.

Kevés étteremben dolgoznak ilyen minőségű alapanyagokból

“Az étlapunkon megtalálható számos közismert fogás is, és nem akartunk kirekesztők lenni: az előételek, saláták a kisebb pénztárcájú vendégeinknek is megfelelnek majd. Szerettük volna, ha a minőségi fogások megfizethető áron lennének elérhetők” - mondja a magát “tavernásnak” tituláló alapító.

A főételek közt ugyanakkor találunk igazi különlegességeket, újszerű fogásokat is, mint például a ratatouille fúzió, a borjúborda garnéla társítással, vagy épp a hal trió - ami nálunk különösen szokatlan, hiszen általában egyszerre egyféle halat szolgálnak fel -, valamint a languszta afrodité zellersztéken.

“A jó langusztát és a többi minőségi hozzávalót nem könnyű beszerezni, de a Mínima Bistroban kizárólag ezekkel dolgozunk” - mondja a tulajdonos, akinek célja, hogy maradandó élményt biztosítson a vendégeknek. Ehhez hozzájárul a kellemes zene is, illetve a konyha, ahol részben betekinthetünk az ételek készítési folyamatába.

A mediterrán kultúra szerves része a kávé- és teafogyasztás is. Érdemes lehet akár egy különleges meleg vagy hideg kávéra is beülni a Bistroba.

A Mínimában tematikus napokat is terveznek majd a mediterrán kultúra jegyében. Az első izgalmas esemény pedig nem volt más, mint hogy szeptember 29.-én egy ortodox püspök is ellátogatott a bisztróba, hogy felszentelje azt.