2023. december 3., vasárnap
Ferenc névnapja

Muskátli ültetése, muskátli szaporítása kaktusz segítségével

2023-05-11 21:50 | Nézettség: 340
Mikor ültessük a muskátlit, melyik a legalkalmasabb hónap a muskátli szaporítására? Muskátli magról is ültethető, vagy a videóban bemutatott kaktuszos módszerrel is szaporítható. Figyeljünk a muskátli teleltetésre, mert ha ügyesen teleltetjük, akkor éveken keresztül gyönyörködhetünk a virágban.

A muskátli (Pelargonium) egy kedvelt dísznövény, amely számos különböző színű és illatú virággal rendelkezik.

Ha szeretnél muskátlit ültetni, akkor az alábbiakat kell figyelembe venned:

Ültetési időpont: A muskátlikat általában tavasszal, április vagy május elején érdemes ültetni, amikor a fagyok már elmúltak. Érdemes várni a fagymentes időszakra.

Ültetőedény: A muskátlikat érdemes egy jól szellőző, mély és általában műanyagból vagy agyagból készült ültetőedénybe helyezni. A talajnak jó vízelvezetésűnek kell lennie, hogy elkerüljük a túlzott nedvességet.

Fény és hőmérséklet: A muskátlikat napos helyre kell ültetni, de közvetlen napsugárzásnak nem szabad kitéve lenniük. Az optimális hőmérsékleti tartomány 15-25 fok Celsius.

Öntözés: A muskátlikat rendszeresen kell öntözni, de nem szabad túlzásba esni, mivel a túlzott nedvesség károsíthatja a gyökereket és a növényt. A talajt mindig nedvesen kell tartani, de nem szabad túlzottan eláztatni.

Trágyázás: A muskátlikat érdemes rendszeresen trágyázni, hogy megfelelően fejlődjenek és bőségesen virágozzanak. A trágyázás során érdemes olyan műtrágyát használni, amely magas káliumtartalmú, mivel ez elősegíti a virágzást.

Visszametszés: A muskátlikat érdemes rendszeresen visszametszeni, hogy megőrizzék formájukat és egészségüket. A visszametszés során a száraz vagy elhalt ágakat és leveleket érdemes eltávolítani.

Ha ezekre az alapvető szempontokra odafigyelsz, akkor sikeresen termesztheted a muskátlikat. A muskátli egy viszonylag könnyen kezelhető növény, így akár kezdő kertészek számára is ideális választás lehet.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=t0fyyyDvPVc