2024. Április 20., szombat
Konrád, Tivadar névnapja

Neked is lehet cukorbanánod a kertben, más néven Musa hajaray-od.

2023-07-20 09:54 | Nézettség: 987
Hallottál már a cukorbanánról, na ez nem az amit a hazai boltok polcain megtalálsz, viszont ha ügyes vagy tudsz te is termeszteni otthon. A cukorbanán, tudományos nevén Musa hajaray, egy trópusi gyümölcs, amely Indonéziában, Malajziában és más délkelet-ázsiai régiókban honos.

Pár információ erről a banánról:

  • Méret és alak: A cukorbanán kisebb és oválisabb, mint a hagyományos édes banán. Általában hossza 8-10 centiméter között van, és vastagsága 2-3 centiméter.
  • Szín és érés: A cukorbanán kezdetben zöld, majd érés során narancssárga színűvé válik. Érési állapotban édes ízű lesz, ezért is kapta a cukorbanán nevet.
  • Édes íz: Mint a neve is sugallja, a cukorbanán édesebb, mint a hagyományos banánfajták, és gyakran használják desszertek, péksütemények és édességek készítéséhez.
  • Táplálkozási érték: A cukorbanán gazdag szénhidrátokban, rostokban és vitaminokban, mint például a C-vitamin és a B6-vitamin.
  • Felhasználás: A cukorbanánt frissen fogyaszthatod, vagy például turmixok, gyümölcssaláták, joghurtok és sütemények ízesítésére használhatod.

Fontos megjegyezni, hogy a cukorbanán nem ugyanaz, mint az étkezési banán vagy a dessert banán, amelyeket a legtöbben ismernek. A cukorbanán egy specifikus fajta, amelyet általában nem találsz a nemzetközi piacokon, hanem inkább a termesztési területén vagy a helyi piacokon élvezheted.

Ha érdekes számodra, a banánfa.hu oldal videójában olyan információkat is megtalálsz, hogy hogyan tudod ezt a növényt Magyarországon is tartani!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Ql9W6IfJwiU