2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Nem létezik, hogy van 10 Mrd feletti letöltés is. DE IGEN!

2023-12-13 22:59 | Nézettség: 677
Elképesztő módon el tudnak terjedni videók. Persze mindenki azt hiszi, hogy „megnézi pár ember”. NEM! megnézi sokmillió ember. A cikkben megmutatunk néhány érdekességet, mi is a lényege a „Baby Shark" jelenségnek.

A jelenlegi bajnok

Senki nem tudja tőle elvitatni az első helyet. Csak hogy érezzétek: a Baby Shark volt az első videó a YouTube történelmében, ami átlépte a 10 milliárd lejátszást. Ha nem értenéd: több lejátszása volt, mint a föld lakossága.

Megnéztük, nincs megállás, a mai napi érték: 13 744 544 994 megtekintés. Az alábbiakban megpróbáljuk összeszedni a siker okait!

Zenei szerkezet

Egyszerűség és ismétlődés: a dal egyszerű, ismétlődő szerkezete és könnyen megtanulható szövege ideálissá teszi a kisgyermekek számára. Az ismétlődő "Baby Shark, doo doo doo doo doo doo" refrén könnyen megjegyezhető és énekölhető még a legkisebbek számára is.

Ritmus és tempó: a vidám és gyors tempó azonnal felkelti a figyelmet, és energetikus hangulatot teremt, ami serkenti a gyerekek mozgását és táncát.

Leegyszerűsítjük: lehet, hogy számodra meglehetősen idegesítő, de ha a Gyerekek elvannak előtte, akkor elviseled a doo-doo háttérzajt. Vélelmezhetően több millió Szülő menekült bele a végtelen Baby Shark doo doo ba..

Vizuális Elemek

Senkit nem megbántva, de a Baby Shark végtelenül egyszerű. Lehet, hogy pontosan ezért tetszik ennyire a Gyerekeknek? Szakmailag mindössze két elem emelhető ki:

Színes és egyszerű animáció: A videó használata a világos, kontrasztos színeket és egyszerű grafikákat, amelyek szemet gyönyörködtetők és lekötik a gyerekek figyelmét. Felnőttek számára hosszabb távon lidércesek…

Mozgás és kézmozdulatok: A dalhoz tartozó kézmozdulatok és táncmozgások fejlesztik a finom motoros készségeket és a mozgáskoordinációt. Talán ez az egész ideó legnagyobb haszna.

Oktatási és pszichológiai Hatás

Bármilyen furcsának tűnik, a videónak vannak érdemi hasznos hatásai is.

Kognitív fejlődés: Az ismétlődés és a ritmus segíthet a gyerekek nyelvi készségeinek és memóriájának fejlődésében.

Szociális interakció: A közös éneklés és tánc elősegíti a szociális kötődést a gyerekek és szülők vagy nagyszülők között.

Társadalmi és kulturális hatás

Globális népszerűség: A "Baby Shark" globális jelenséggé vált, ami azt mutatja, hogy a Gyerekek számára készült tartalmaknak hatalmas a hatóköre a modern, digitális világban.
Kulturális átjárhatóság: A dal és a videó világszerte ismert, ami bizonyítja, hogy bizonyos típusú tartalmak keresztül-kasul képesek hatolni a különböző kultúrák között.

A "Baby Shark" dal nem csak a gyerekek körében vált népszerűvé, hanem számos különleges és néha vitatott esemény középpontjába is került. Íme néhány példa, amely bemutatja, hogyan vált ez a dal a kulturális tájkép részévé:

  1. Oklahoma Megyei Börtön: 2020 októberében két volt őr és egy felügyelő vádat kapott kegyetlenség miatt, mert a fogvatartottakat arra kényszerítették, hogy hosszú ideig, állva és megbilincselve hallgassák a dalt nagy hangerőn.

  2. Baby Shark Live: 2019 októberében egy 75 perces színpadi musical debütált a dal és a Pinkfong karakterek alapján, melynek címe "Baby Shark Live" volt. A Pinkfong ekkor már számos különböző terméket is forgalmazott a dal és videó alapján.

  3. Filmek és videojátékok: A dal szerepelt többek között a "The Angry Birds Movie 2" és a "Rubber" filmekben, valamint játszható volt a "Just Dance 2020" videojátékban. Sőt a híres SUITS sorozatban is felcsendült, pedig alapvetően nem ez az első dallam, ami eszünkbe jut a sorozatról. 

  4. Sportesemények és tüntetések: A dal szerepelt többek között a Washington Nationals baseball csapat eseményein, ahol Gerardo Parra játékos bevonuló zenéjeként szolgált, valamint a 2019–20-as libanoni tüntetések során is felcsendült.

Összességében a "Baby Shark Dance" videó sikere a zenei egyszerűségében, a gyerekek fejlődését támogató vizuális és mozgási elemekben, valamint a széles körű kulturális elismertségében rejlik. Ennek a dalnak a hatása nemcsak a gyermekek kognitív és motoros fejlődésére terjed ki, hanem a digitális tartalom fogyasztásra és a globális kulturális trendekre is.

No meg ne felejtsük el, Szülőként szinte mindenki jót bulizott a „Baby Shark” zenéjére…

A "Baby Shark" dalt a Pinkfong, a dél-koreai szórakoztató cég, a SmartStudy oktatási márkája tette világszerte népszerűvé. Nézzük meg újra! Táncra fel!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=XqZsoesa55w