2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

Nézzük meg mi történik a világ legveszélyesebb strandján!

2023-05-23 17:14 | Nézettség: 1371
Világ és Európa legveszélyesebb strandjai, fürdőző helyei. A strand az egyik legjobb hely a pihenésre és a hétköznapokból való kiszakadásra. Mi is lehetne csodálatosabb egy nyári időtöltésnél a hűvös tenger közelében, a meleg homokon, a lágy napsütésben? Nehéz elképzelnünk, hogy még ilyen helyeken is veszélyben lehetünk! Egyre gyakrabban úsznak közel a partokhoz a cápák, az ügyesen álcázott krokodilok és kis méretű, megkülönböztethetetlen kinézetű mérgező és nem mérgező medúzák pedig szintén a partok mentén kószálnak.

A világ legveszélyesebb strandjai között szerepelnek olyan helyek, ahol veszélyes tengeri áramlások, erős hullámzás vagy más természeti jelenségek nehezítik a fürdőzést.

Fontos tudni, hogy ezek a strandok kockázatosak lehetnek, és az ott történő fürdőzés veszélyes lehet.

Az alábbiakban néhány példa található a világ legveszélyesebb strandjaira és azok veszélyforrásaira.

 • Chowpatty Beach, Mumbai, India: Ezen a strandon az erős áramlások, a szennyezés és az áradások miatt veszélyes a fürdőzés. Az erős áramlások és a gyenge úszóképesség miatt előfordulhat, hogy az emberek nehézségekbe ütköznek a parton való biztonságos visszajutással.
 • Hanakapiai Beach, Hawaii, Egyesült Államok: Ez a strand híres a hatalmas hullámairól és a veszélyes áramlásokról. A strandot a heves áramlások és a gyenge tengeri viszonyok teszik veszélyessé a fürdőzők számára.
 • Playa Zipolite, Oaxaca, Mexikó: Ez a strand híres a gyorsan változó tengeri áramlásokról, amelyek komoly veszélyt jelenthetnek az úszók számára. Az erős áramlások és a hirtelen mélyedések miatt az úszóknak különösen óvatosnak kell lenniük.
 • Gansbaai, Dél-Afrika: Ez a strand híres a nagyszámú fehér cápákról, amelyek gyakran körülölelik a partot. Ezért a fürdőzés itt igen veszélyes, és komoly veszélyt jelenthet a cápák támadásának lehetősége miatt.
 • Cape Tribulation, Queensland, Ausztrália: Ezen a tengerparton található korallzátonyok, erős áramlások és veszélyes tengeri élőlények jelenthetnek fenyegetést a fürdőzők számára. Az áramlások és a rejtett veszélyek miatt az úszóknak óvatosnak kell lenniük.

Ezek csak néhány példa a világ számos veszélyes strandjára. Mindig fontos tájékozódni a helyi viszonyokról, elővigyázatosnak lenni, és betartani a strandokon a biztonsági előírásokat és figyelmeztetéseket.

Európái strandok, ahol élőlények veszélyeztetik a fürdőzők életét. 

Az alábbiakban néhány példa található Európában található strandokra, ahol élőlények veszélyeztethetik a fürdőzők életét. Ezek az állatok különböző okok miatt lehetnek veszélyesek, legyen az mérgezőség, támadás vagy más veszélyes tulajdonság.

Az alábbi lista nem teljes, de bemutat néhány jelentős példát:

 • Costa del Sol, Spanyolország - Medúzák: A Földközi-tengerben és az Atlanti-óceánban élő bizonyos medúzafajok, például a Földközi-tengeri álkas (Physalia physalis), mérgező csípést okozhatnak. Ezek a medúzák rendkívül fájdalmas csípéseket okozhatnak, amelyek súlyos allergiás reakciókat vagy légzési nehézségeket is előidézhetnek.
 • Pórtugál, Portugália - Halak: A portugáliai partok közelében élő bizonyos halak, például a fűrészhalak és a cápák, néha közel kerülhetnek a partokhoz. Bár a támadások ritkák, előfordulhatnak veszélyes helyzetek. Különösen azoknak az embereknek, akik mélyebb vizekben fürdenek vagy vízi sportokkal foglalkoznak, érdemes óvatosnak lenniük.
 • Costa Brava, Spanyolország - Tengeri teknősök: A Costa Brava partjainál élő kritikusan veszélyeztetett kagylós teknősök (Caretta caretta) néha megjelenhetnek a part közelében. Bár általában nem támadnak emberekre, érdemes biztonságos távolságot tartani tőlük, mert a nagy testméretükkel és az erős pofáikkal baleseteket okozhatnak.
 • Ciprus - Skorpiók: Cipruson található néhány strandon, például a Famagusta-öbölben, elterjedt a skorpiók jelenléte. Bár a skorpiók általában nem támadnak, csípésük súlyos fájdalommal és allergiás reakciókkal járhat. Érdemes figyelmesnek lenni a part mentén, különösen a sziklás területeken.
 • Fekete-tenger partvidék - Medúzák: A Fekete-tenger bizonyos területein medúzák jelenthetnek veszélyt. Néhány fajuk, például a lángoló medúza (Mnemiopsis leidyi), mérgező csípést okozhat, ami irritációt és kellemetlen tünetek
 • okozhat. A medúzák jelenléte változhat, attól függően, hogy mely területen és időszakban tartózkodsz a Fekete-tenger partvidékén.

Az említett példák mellett más európai strandokon is előfordulhatnak olyan élőlények, amelyek veszélyt jelenthetnek a fürdőzők számára. Mindig fontos tájékozódni a helyi viszonyokról és figyelembe venni a biztonsági előírásokat, figyelmeztetéseket és tanácsokat, amelyeket a helyi hatóságok és a strandon dolgozók adnak.

Ez egy hiányos lista azokról a veszélyekről, amelyek a tengerpartokon leselkedhetnek ránk nyaralásunkon. Annak érdekében, hogy a jövőben is biztonságban mehessetek le a tengerpartra, mai videónkban beszámolunk nektek a világ legveszélyesebb strandjairól, melyeket jobb lesz elkerülnötök a jövőben.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=-p05CT1c51o