2022. december 7., szerda
Ambrus névnapja

Nyáron nemcsak a napfény okozta ártalmaktól kell megóvnunk a bőrünket, hanem az izzadást követően előálló kiszáradástól is.

2022-07-08 18:27 | Nézettség: 186
Beköszöntött a kánikula, és előkerültek a lenge ruhadarabok - de legyen szó strandolásról, vagy csak egy könnyű sétáról, idén nyáron sem szabad elfeledkeznünk a fényvédelemről, ahogyan az ápoló készítmények használatáról sem.

A nyári napfény mellett a kiszáradás is fenyegeti a bőrünket!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=U1uK5dK1aRI

A bőrgyógyász elsősorban a gyógynövényes krémeket és olajokat javasolja.

Az izzadás következtében gyengül a bőr vízmegtartó képessége, így fontos, hogy tápláljuk, utánzsírozzuk” - mondja Dr. Gyovai Viola, okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa, a BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője. De milyen készítmények segítségével érhetjük el ezt a leghatékonyabban?

Fürdőzés után gyakran tapasztaljuk, hogy húzódik a bőr a szárazságtól. Ilyekor a zsírt bőrtápláló, bőrnyugtató testápolóval, esetleg napozás utáni after sun készítménnyel pótolhatjuk vissza. Tavasztól őszig érdemes zuhanyozás után mandula- vagy makadámiaolajat tartalmazó testápoló olajjal vagy testvajjal bekenni a bőrünket, így az jóval tovább puha marad.

A forró, nyári napokban elkerülhetetlenül gondolnunk kell a fényvédelemre is, hiszen az erőteljes sugárzás nem csupán öregít, számos egészségügyi probéma kiváltója lehet. Éppen ezért tanácsos egy vékony fedőtextil viselése, ami a napsugarak jó részét felfogja, míg az arcot széles peremű kalappal védhetjük a leghatékonyabban.

“Érdemes fél óra napozással, félárnyékban kezdeni, majd a második alkalommal is csak legfeljebb egy órát tölteni a napon, hogy a bőrünk fokozatosan szokja a fényt. Aranyszabály, hogy délelőtt 11 és délután 3 közt kerüljük a tűző napfényt” - teszi hozzá Dr. Gyovai Viola.

Aki szeplős, annak az arc- és a testápolóba is kell a fényvédő hatóanyag

Mindenki által ismert nyári jelenség, hogy a fehér bőrűek szeplői megerősödnek a fény hatására. Aki erre hajlamos, annak feltétlenül kell fényvédő összetevő a nappali arcápoló krémbe is.

Fényvédőből a nem szintetikus, hanem ásványi pigmentes anyagokat érdemes előnyben részesíteni. A legjobb mégis olyan készítményt választani, ami mentes a bőr anyagcseréjét terhelő konzerválószerektől, paraffinolajtól, parabéntől is - mondja a szakértő. A BIOLA biofényvédői például ásványi pigmenteket tartalmaznak, és mivel céklalével, fekete málnalével színezettek, ezek a plusz összetevők a bőr színéhez közeli árnyalatot eredményeznek.

“Ajánlott a nyári strandtáskába tenni sarokápolót is, mivel ez a terület különösen hajlamos a kiszáradásra, nyáron pedig extrán terheljük, hiszen sokat vagyunk szandálban. A meleg ugyanakkor ronthatja a nehézláb-érzést is a visszerek esetében, amin - a belső kezelés mellett - a bőrt tonizáló lábápolók is segíthetnek, például a BIOLA varázsmogyoró (hamamelisz) és ruta, aranyvesszőfű, menthol tartalmú készítménye” - zárja a biológu