2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Örülhetnek a Real drukkerek - Anyakönyvezhető lett a Viníciusz

2024-05-17 19:27 | Nézettség: 294
2024 májusától a magyar szülők számára is elérhetővé válik a Vinicius név, Viníciusz formában. A Real Madrid rajongói különösen örülhetnek ennek, mivel kedvenc játékosuk, Vinicius Junior neve így hivatalosan is használható lesz.

A név eredete és jelentése

A Viníciusz név latin gyökerű, számos jelentéssel bír. Egyes források szerint a "vinum" szóból ered, amely bor vagy szőlőt jelent. Más értelmezések szerint a "vinco", azaz győz szóból származik, ami győzelmet vagy sikert sugall. Eredetileg a római Vinicius családnév volt, amelynek híres viselője Marcus Vinicius, a római konzul és Augustus császár barátja.

A név bevezetése Magyarországon

A magyar Nyelvtudományi Kutatóközpont rendszeresen frissíti az anyakönyvezhető utónevek listáját, és a 2024 májusi frissítéssel Viníciusz is felkerült a listára. Ez lehetőséget ad a magyar szülőknek, hogy gyermeküknek ezt a különleges és kulturálisan gazdag nevet adhassák.

Viníciusz név

A név népszerűsége Brazíliában

Vinicius néven elsősorban Brazíliában vált ismertté, köszönhetően a népszerű költőnek és dalszerzőnek, Vinicius de Moraesnek. Ő volt a Bossa Nova zenei mozgalom egyik kulcsfigurája Brazíliában. Művei, mint például a világhírű "The Girl from Ipanema" dala, jelentős hatást gyakoroltak a brazil kultúrára. Ezt a dalt meghallgathatod az alábbi videóban:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=mD6pbCSeWLs

Vinicius Junior és a név nemzetközi népszerűsége

A Vinicius név világszerte elterjedtebbé vált a brazil futballcsoda, Vinicius Junior révén. Ő fiatalon csatlakozott a Real Madridhoz, és gyorsan egyik legígéretesebb fiatal játékosukká vált. A pályán nyújtott kiemelkedő teljesítménye révén a Vinicius név egybeforrt a győzelem és sikerek képével.

Nézzük meg Vinicius Jr legszebb mozzanatait az idei szezonban!