2022. június 29., szerda
Péter, Pál névnapja

Összefogott a magyar ügyvédség - harmincmillió forinttal, ingyenes jogi tanácsadással és adományokkal segítik a háborús menekülteket

2022-03-02 10:27 | Nézettség: 159
Budapest, 2022. március 1. - Példaértékű összefogást hirdetett a Magyar Ügyvédi Kamara - összesen 30.000.000,- forint összegű támogatást nyújt a hazánkban működő országos segélyszervezeteknek az ukrán-orosz háború elől menekülő rászorulók megsegítésére. A felajánlás mellett ingyenes jogi tanácsadással is szeretnének segíteni a bajba jutott családoknak.

A Magyar Ügyvédi Kamara mély aggodalommal kíséri figyelemmel az Ukrajnában kialakult háborús helyzetet, ezért az európai nemzeti ügyvédi kamarákkal együtt kiáll amellett, hogy minden államnak tiszteletben kell tartania az emberi méltóság, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás egyetemes értékeit. Az ügyvédség szolidaritását fejezi ki, és igyekszik segítséget nyújtani mindazoknak, akik erre rászorulnak.

A pénzbeli és tárgyi adományokon túl jogi segítségnyújtást is biztosít tagjain keresztül, és üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amely enyhítheti a kialakult állapot következményeit.


Az ügyvédi kamarákhoz eljutott jelzések alapján a magyar-ukrán határ közelében elszállásolt menekültek súlyos ellátási hiányokkal küzdenek, ezért, a nagy összegű felajánlás mellett, célzottan is szeretnének segítséget nyújtani.

A teljes magyar ügyvédség közreműködésével adománygyűjtést hirdetnek, 2022. március 4-én, pénteken, 16 óráig, a Budapesti Ügyvédi Kamara főépületében (1055 Budapest, Szalay utca 7.) várnak tartós élelmiszereket (pl. konzerv, cukor, liszt, olaj, tápszer, keksz, tésztát, nem romlandó édességet, mézet, lekvárt, tartós tejet), tisztálkodószereket (pl. fogkrém, szappan, tusfürdő, pelenka, sampon, cumisüveg, nedves törlőkendő), gyógyszereket (pl. vitamin, láz- és fájdalomcsillapító), valamint ágyneműt, hálózsákot. A felajánlásokat - a segélyszervezetekkel összefogva - közvetlenül a rászorulókhoz fogják eljuttatni.


“Bízunk abban, hogy kezdeményezésünk segítő kezekre talál, és a megmozdulás sikerre vezet, mely esetben a gyűjtést a következő hetekben is folytatjuk.” - mondta dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.


Az ügyvédség tájékoztatása alapján számos megkeresés érkezik külföldi kollégáktól a kamarákhoz és a nemzetközi ügyvédi szervezetekhez, az ukrán-orosz háborús helyzet elől nagy számban Magyarországra menekülők ügyeinek intézésével kapcsolatban. Ezért olyan kollégák jelentkezését is várják, akik beszélik az ukrán vagy az orosz nyelvet, van tapasztalatuk menekültügyi eljárások intézésében, szeretnének a rászorulóknak nyelv- és szaktudásukkal segítséget nyújtani.

A jelentkezéseket az ukrajna@bpbar.hu e-mail címre várják.
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=8PwyN-kICZA