2024. Április 12., péntek
Gyula névnapja

Őszi munkák a konyhakertben. Szeder és szőlő szakszerű metszése, gondozása a jövő évi bő termésért

2023-10-05 13:57 | Nézettség: 509
Kíváncsi vagy, milyen trükköket és tippeket használhatunk az őszi konyhakerti munkák során? Nézd meg videónkat, ahol megmutatjuk, hogyan gondoskodjunk a kertünk egészségéről és jövő évi terméséről az őszi hónapokban. Fedezd fel a zöldség- és gyümölcsültetvények karbantartásának kulisszatitkait, és inspirálódj az őszi kerti munkák során

Őszi Kerti Munkák a Konyhakertben

kerti szerszámok

Az ősz beköszöntével a konyhakert gondozása is új lendületet kap. Az elmúlt hónapokban betakarítottunk sokféle zöldséget és gyümölcsöt, de most sem pihenhetünk, mert a kertünk karbantartása ősszel is rendkívül fontos. Ezek a kerti munkák segítenek abban, hogy a következő évben is bőséges termést hozzanak a növényeink. Íme néhány fontos teendő az őszi konyhakerti munkák során.

Gyümölcsfák és Bokrok Gondozása

Az őszi hónapok ideálisak a gyümölcsfák és bokrok metszésére. Ebben az időszakban a növények már nyugovóra térnek, így könnyebben elvégezhető a munka. A metszés során távolítsuk el a beteg, sérült vagy túl sűrű ágakat, hogy a növények jól szellőződjenek és a napfény könnyen elérhesse a terméseket.

Gyökérzöldségek Betakarítása

Az őszi hónapok a gyökérzöldségek ideális betakarítási ideje. Répát, céklát, krumplit és más gyökérzöldségeket most érdemes kivenni a földből. Ügyeljünk rá, hogy óvatosan vegyük ki őket, hogy ne sérüljenek meg, és szellőző helyen, hűvös tárolóban tároljuk őket.

Komposztálás

Az őszi levelek és növényi maradványok kiváló alapanyagok a komposzthoz. Gyűjtsük össze a lehullott leveleket és a növényi hulladékot, majd komposztáljuk le. A komposztált anyagok kiváló tápanyagokat biztosítanak a kert számára a következő szezonban.

Talajmunkák

Az őszi hónapok ideálisak a talaj javítására is. Vegyük számításba a talaj pH-ját, és szükség esetén adjunk hozzá mész vagy más pH-szabályozót. Továbbá, ássuk fel a kertet, hogy megszabaduljunk a gyomoktól és lazítsuk fel a talajt, így a tavaszi ültetéseink jobban meggyökerezhetnek.

Téliesítés

Az őszi hónapokban készítsük fel a konyhakertet a hidegebb hónapokra. Takarjuk be az érzékeny növényeket, például a salátát vagy a spenótot, hogy tovább élvezhessük a friss zöldségeket. Távolítsuk el a betakarított növények maradványait és tisztítsuk meg a kerti eszközöket.

Őszi Ültetés

Az őszi hónapokban néhány növényt is elültethetünk a konyhakertben. Néhány fajta, mint például a fokhagyma és a hagyma, őszi ültetésre alkalmas. Ügyeljünk arra, hogy az ültetési mélységet és időzítést a növényfajtához igazítsuk.

Az őszi kerti munkák tehát elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kertünk jövő tavasszal is gyönyörű és termékeny legyen. Ne feledjük, hogy a gondoskodás most meghozza gyümölcsét a következő szezonban. Kézbe vehetjük a kerti eszközöket, és örömmel dolgozhatunk a kertben az őszi hónapokban is.

Remélem, hogy hasznosnak találod ezt a cikket az őszi kerti munkákkal kapcsolatban.

Szeder őszi metszése és kötözése

szeder gyümölcs

A szeder (Rubus fruticosus) egy ízletes és népszerű gyümölcs, amelyet az őszi metszés és kötözés segít egészséges és termékeny állapotban tartani.

szederbokor

Eszközök előkészítése

Mielőtt hozzálátnánk a munkához, gondoskodjunk róla, hogy megfelelő metszőeszközökkel rendelkezzünk. Szükséged lesz éles metszőollóra vagy metszőollóra, egy metszőfűrészre, védőkesztyűkre és szemvédelemre.

Metszés:

A régi hajtások eltávolítása:

 • Az őszi metszést azért végzed, hogy eltávolítsd a régi, elöregedett hajtásokat, amelyek már nem hoznak termést.
 • Válaszd ki a legidősebb, legnagyobb hajtásokat, és vágd le őket a talaj szintjére.

Az új hajtások megválogatása:

 • Az új hajtások azok, amelyeket a nyár folyamán nőttek, és jövőre hozzák majd a szedret.
 • Válaszd ki az erőteljes, egészséges hajtásokat, amelyek jó állapotban vannak.
 • Az új hajtásokat hagyd meg és ne metszd vissza.

Kötözés

Vízszintes drótkötözés:

 • A szedert érdemes vízszintesen kötözni, hogy megkönnyítsd a növény ápolását és a betakarítást.
 • Húzz egy vízszintes drótot vagy madzagot a sor fölött, amelyhez a hajtásokat rögzítheted.
 • A hajtásokat időnként rögzítsd a vízszintes dróthoz, hogy egyenletesen terjedjenek el.

trágyázás kerti munkák

Szőlő őszi metszése és kötözése

A szőlő (Vitis vinifera) őszi metszése és kötözése is kulcsfontosságú a jó termés és az egészséges növények fenntartása érdekében.

Eszközök előkészítése

Az őszi szőlőmetszéshez is szükséged lesz éles metszőollóra, metszőfűrészre, védőkesztyűkre és szemvédelemre. Fontos, hogy az eszközök tiszták és élesek legyenek.

Metszés

Régi hajtások eltávolítása:

 • Az őszi metszés során távolítsd el a régi, elöregedett hajtásokat, amelyek már nem hoznak jó termést.
 • Vágd le a legnagyobb és leggyengébb hajtásokat, hogy a növény erőteljes és egészséges maradjon.

Visszametszés:

 • Az új hajtásokat is vissza kell metszeni. Az optimális hosszúság általában 4-6 rügy között van, hogy a következő évben jól fejlesszék a terméseket.

 • Vigyázz, hogy a metszésnél ne sérüljön a növény fő szára.

Kötözés

Kötözés a támasztódrótokhoz:

 • A szőlőt rendszerint támasztódrótokhoz kötözzük, hogy támogassuk a növény növekedését és a termés súlyát.
 • Az új hajtásokat óvatosan rögzítsd a drótokhoz, hogy ne szorítsd meg őket túlságosan.
 • Figyelj arra, hogy egyenletesen terjedjenek el a hajtások a támogató drótok mentén.

Az őszi metszés és kötözés lehetővé teszi, hogy a szeder és a szőlő egészségesen nőjön és jól termesszen. Kövesd ezeket az útmutatókat, és a növényeid jövőre is kiváló terméseket hoznak majd.

Konyhakerti kötözőgép nagy segítség az őszi munkálatok során

konyhakerti kötöző

A szőlő kötöző gép használata számos előnnyel jár, amelyek miatt érdemes lehet ezt a technológiát alkalmazni a szőlőültetvényeken. Íme néhány fontos ok, amiért érdemes szőlő kötöző gépet használni:

Időmegtakarítás: A szőlőültetvények mérete általában jelentős, és a szőlőtöltés kézi kötözése nagyon időigényes feladat lehet. A kötöző gépek gyorsabban és hatékonyabban képesek végrehajtani ezt a feladatot, jelentősen csökkentve a munkaerőigényt.

Könnyű kezelhetőség: A kötöző gépek ergonomikus kialakítással rendelkeznek, és kényelmesen használhatók a munkavállalók számára. Ez csökkenti a fizikai terhelést és segíti a munkások egészségének megőrzését.

Egyenletes kötözés: A gépek precízen és egyenletesen kötözik a szőlőtöltést, ami javítja a természetes megvilágítást és a levegőáramlást a növények között. Ennek eredményeként a szőlőtermés jobban érik és egészségesebb marad.

Nagyobb terméshozam: Az egyenletes kötözés és a növények megfelelő térközben való elhelyezése elősegíti a szőlő terméshozamának növelését. A jobb termést könnyebb betakarítani és kezelni.

Költségmegtakarítás: Bár a szőlő kötöző gépek beszerzése kezdetben költséges lehet, hosszú távon pénzt takaríthat meg a munkaerőköltségek csökkentése révén. Emellett az egységes és hatékony kötözés eredményeként kevesebb termény mehet veszendőbe vagy sérülhet meg.

Pontosság és megbízhatóság: A gépek precíz módon végzik a kötözést, minimalizálva a hibák lehetőségét. Ezzel nő az állandó minőségű termések esélye, ami fontos a szőlőtermesztőknek.

Skálázhatóság: A szőlő kötöző gépek könnyen skálázhatók, vagyis alkalmazkodhatnak különböző méretű szőlőültetvényekhez. Ez lehetővé teszi a gépek alkalmazását kisebb vagy nagyobb területeken egyaránt.

A szőlő kötöző gépek tehát hatékony eszközök a szőlőtermesztők számára, amelyek időt és pénzt takarítanak meg, és javítják a szőlőtermés minőségét és mennyiségét.

Sok sikert kívánok a konyhakerted gondozásához az őszi hónapokban!

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=RxG8qi0Q2BA