2023. március 29., szerda
Auguszta névnapja

Palántanevelésről szakszerűen. Így nevelj zöldségpalántát!

2023-03-06 20:43 | Nézettség: 198
Mikor kell szétültetni a palántákat és hogyan? Mi a teendő a palánták szétültetésekor, hogy a legtökéletesebb növényt nevelhessük. Palántáidat így neveld szakszerűen. Zöldségpalánták nevelése otthon.

Mikor kell szétültetni a palántákat és hogyan?

A palántákat általában akkor kell átültetni, amikor a gyökérrendszer már megtölti a jelenlegi tartályt vagy edényt, és a növények elég erősek ahhoz, hogy elviseljék az átültetést. Általában a palántákat átültetik, amikor legalább 2-3 igazi levele van rajta.

Az átültetés során az új tartály vagy edény legalább 2-3 cm-rel nagyobb legyen, mint a korábbi edény. Fontos, hogy a földkeverék, amelyet használsz az átültetéshez, tápanyagban gazdag legyen, hogy a növények erős gyökérrendszert fejleszthessenek ki.

Az átültetés során az alábbi lépéseket kell követned:

Nedvesítsd be a földkeveréket, amelyet használni fogsz, hogy megakadályozd a száraz talaj használatát, amely nem fog megfelelően tapadni a gyökerekhez.

Vegyük ki a palántákat óvatosan az eredeti edényükből, és kíméletesen távolítsuk el a földtől a gyökereket.

Helyezd a palántát az új tartályba, és szórj földkeveréket a gyökerek köré, amíg az új tartály kb. feléig meg nem töltődik.

Óvatosan rázzuk meg az edényt, hogy a föld egyenletesen töltődjön be, majd adjunk hozzá földet a növény fölé, amíg az új edény tele lesz.

Öntözzük meg a növényt alaposan, hogy a talajt átitassa, majd helyezzük vissza a növényt a megfelelő helyre, ahol a napfény és a hőmérséklet megfelelő.

Az átültetés után az új növényeket fokozatosan hozzá kell szoktatni az új környezethez, így a növényeknek időre van szükségük, hogy újra meggyökerezzenek.

Érdemes az átültetett növényeket néhány napig árnyékos helyen tartani, és csak lassan hozzájuk szoktatni az erősebb napfényhez és a melegebb hőmérsékletekhez.

Kerti munkákkal növényekkel kapcsolatos érdekességeket ide kattintva olvashat!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=EQGAXdvnQYA

Néhány dolog, amire figyelni kell, hogy egészséges növényeket nevelj:

Világítás: Az újonnan kikelő palántáknak szükségük van sok fényre, hogy egészségesek maradjanak. Ha benti palántákat nevelsz, fontos, hogy biztosítsd számukra a megfelelő mennyiségű fényt, vagy elhelyezd őket olyan helyen, ahol kapnak elegendő napfényt. A palánták általában napi 12-16 órányi fényt igényelnek.

Öntözés: Az újonnan kikelő palántáknak gyengébb gyökérrendszere van, ezért fontos, hogy óvatosan öntözd őket. Használj egy kis locsolókannát vagy permetezőt, hogy ne áztasd el őket túlzottan, ami károsíthatja a fiatal növényeket. Az öntözést szabályozd úgy, hogy mindig nedves maradjon a talaj, de ne legyen túl nedves.

Hőmérséklet: A palántáknak a megfelelő hőmérsékleten kell nőniük. Általában a legtöbb növény számára a 18-22 fokos hőmérséklet a legmegfelelőbb. Ha benti palántákat nevelsz, ügyelj arra, hogy a helyiség hőmérséklete megfelelő legyen számukra.

Trágyázás: Az újonnan kikelő palántáknak az első 4-6 hétben általában nincs szükségük trágyára. Azonban ha látod, hogy a növények nem nőnek megfelelően, akkor kiegészítheted a tápanyagokat egy speciális palánta trágyával.

Gyomlálás: A palánták mellett megjelenő gyomokat időben el kell távolítani, hogy a gyenge gyökérrendszerrel rendelkező növények ne versengjenek a tápanyagokért a gyomokkal.

Átültetés: Amikor a palánták elég erősek, átültetheted őket nagyobb edényekbe vagy kertedbe, így jobban fejlődhetnek.

Ezek a tippek segítenek abban, hogy az újonnan kikelő palántáid egészségesek maradjanak és erősek legyenek. Sok sikert a növények neveléséhez!