2024. február 25., vasárnap
Géza névnapja

Raszputyin súlyos titka mikről mélyen hallgatnak

2023-03-29 19:38 | Nézettség: 443
Ki volt valójában Raszputyin? Miért hittek neki? Mivel ejtette rabul a Cárnét, hogy az vakon követte utasításait? Tudtad, hogy Raszputyin soha nem volt pap...sőt házas volt és 3 gyermek édesapja, aki egy lopás miatt menekülni kényszerült falujából. Szökését ortodox zarándoklásnak álcázta. Igaz, hogy Raszputyin alkoholista volt és drog hatása alatt zaklatta és meg is erőszakolta a nőket?

Grigori Jefimovics Raszputyin (1869-1916) egy orosz mágus, politikus és a Romanov-család bizalmi embere volt.

Raszputyinról sokan nem tudják, de nem volt az orosz ortodox egyház szerzetese. Híres volt arról, hogy csodákat művelt, ami miatt sokan tisztelték és imádták őt.

Raszputyin kapcsolatai és befolyása az orosz császári családban különösen figyelemre méltóak. Az utolsó orosz cár, II. Miklós és felesége, II. (Alexandra Feodorovna) nagyon közel álltak hozzá, mivel segített meggyógyítani a cselekvőképtelen nagyhercegnőjüket, Anastáziát. Raszputyin állítólag számos olyan javaslatot tett a cárnak, amelyek a politikai döntések alakításában is fontos szerepet játszottak.

Azonban Raszputyin befolyása a családra és az orosz politikára hamar vitákat váltott ki. Sokan támadták őt az életmódja miatt, amely a hagyományos orosz értékektől eltért, valamint azért, mert állítólag a politikai és gazdasági hatalomra is törekedett. Raszputyin állítólag szexuális visszaéléseket követett el, és a cár és családja hibáztatták őt a politikai helyzet romlásáért.

Végül, 1916-ban, Raszputyint egy társadalmi kérdésben meggyilkolták. Bár a halála körülményei ma is homályosak, az biztos, hogy a cári rendszer végét is jelentette, és előrevetítette a forradalmat, amely az orosz birodalom végét jelentette.

Mi volt Raszputyin titka?

Raszputyin sokak szerint titokzatos és misztikus személyiség volt, aki híres volt az orosz társadalom korrupt részeinek és a politikai elitnek való befolyása miatt. Az emberek számos oka van annak, hogy miért tartották őt ennyire befolyásosnak.

Az egyik elmélet szerint Raszputyin titka a hipnotizálásban rejlett. Állítólag képes volt hipnotikus képességeit felhasználni arra, hogy befolyásolja a politikusokat és az orosz elit tagjait, beleértve a cári családot is.

Mások azt állítják, hogy Raszputyin titka abban rejlett, hogy képes volt gyógyítani azokat, akiknek a hivatalos orvoslás nem tudott segíteni. A nagyhercegnő, Anastázia állítólag epilepsziás rohamokkal küzdött, és Raszputyin állítólag képes volt segíteni neki. Emiatt sokan rajongtak érte és hitték, hogy valóban rendelkezik különleges gyógyító képességekkel.

Végül mások szerint Raszputyin titka abban rejlett, hogy kihasználta a cári család és az orosz politikai elit érzelmi sebezhetőségét. Állítólag Raszputyin nagyon jó kapcsolatot ápolt a cári családtagokkal, és sokat segített nekik a magánéletükkel és a családi problémáikkal kapcsolatban. Ez azt eredményezte, hogy a családtagok hajlamosak voltak jobban bízni benne, mint a többi tanácsadójukban vagy politikusban.

Igaz, hogy Raszputyin nem is volt pap csak egy lopás miatt kellett menekülnie és szökését ortodox zarándoklatnak álcázta?

Néhány történész és forrás szerint Raszputyin nem volt hivatalosan pap, de az ortodox egyházhoz kapcsolódott és szerzetesi életet élt. Egyes források szerint Raszputyin szökését valóban egy lopás miatt kellett végrehajtania, és azt állította, hogy ortodox zarándoklatra ment, hogy elkerülje a büntetést.

Az is igaz, hogy Raszputyin életmódja és viselkedése ellentétben állt a hagyományos ortodox értékekkel. Azt is állították róla, hogy alkoholista volt, és szexuális visszaéléseket követett el. Az ilyen viselkedés ellentétes volt a szerzetesi élettel és a hivatalos egyházi pozícióval, és több egyházi vezető és ortodox hívő is bírálta őt ezért.

Azonban a Raszputyin személyéről és életéről szóló források és történetek gyakran ellentmondásosak és vitatottak. Az is lehetséges, hogy a történeteket eltúlozták vagy éppen lebecsülték, és hogy Raszputyin valódi személyisége és élete valahol az ellentmondások között van.

Összességében a Raszputyin titkára vonatkozó elméletek különbözőek és vitatottak, és vélhetően sosem tudjuk pontosan, hogy miért volt olyan befolyásos az orosz társadalom és politika szempontjából.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/shorts/rhV0BK0Rato