2024. május 29., szerda
Magdolna névnapja

Sárgabarack 🍑🍑🍑 lekvár tuti recept - Nem lehet elrontani, isteni lesz!

2023-08-17 16:43 | Nézettség: 1268
Hogyan készítsünk házilag sárgabarack lekvárt a legegyszerűbb módon? Egyszerű sárgabarack lekvár főzési módszer videón is: megmutatjuk lépésről lépésre hogyan kell csinálni!

Hogyan főzzünk a legegyszerűbben sárgabarack lekvárt? 

Íme egy egyszerű sárgabarack lekvár receptje részletes leírással (+ videó a végén)

Hozzávalók:

- 1 kg érett sárgabarack (vagy több, a megfelelő arányok betartásával)

- 300-400 g cukor (ízlés szerint, attól függően, milyen édesre szeretnéd, sokan ennek a dupláját is beleteszik, de a fő szabály az, hogy a barack tömegének 1/3-a legyen a cukor)

- 1 késhegynyi szalicil (tartósítószer, opcionális, a lekvár hosszabb tárolásához)

Elkészítés:

- Sárgabarack előkészítése: Mosd meg és vágd ketté a sárgabarackokat. Távolítsd el a magot, majd vágd őket kisebb darabokra. Ha szeretnéd, hámozd meg őket, de ez nem feltétlenül szükséges.

- Főzés kezdete: Helyezd a vágott sárgabarackokat egy nagy lábasba. Add hozzá a cukrot is. A cukor mennyiségét az ízlésed szerint változtathatod, ha édesebb vagy kevésbé édes lekvárt szeretnél. Keverd össze alaposan a sárgabarackokat a cukorral, majd hagyd állni kb. 1 órán keresztül. Ez idő alatt a cukor kihúzza a gyümölcsből a nedvességet, ami hozzájárul a lekvár sűrűségéhez és ízéhez.

- Főzés: Miután az állásidő letelt, tedd a lábast a tűzhelyre közepes hőfokra. Kevergesd időnként, és hagyd, hogy a keverék lassan melegedjen fel. Amikor már forr, csökkentsd a hőfokot alacsonyra, hogy ne égjen le a lekvár alja.

- Főzés folytatása: Főzd a sárgabarackot és cukrot kevergetve körülbelül 30-40 percig, vagy amíg a gyümölcs megpuhul és a lekvár sűrűsödni kezd. A keverés azzal segít, hogy ne égjen le a lekvár a lábas aljára.

- Tartósítószer hozzáadása (opcionális): Ha szeretnél tartósítani, hozzáadhatsz egy késhegynyi szalicilt a lekvárhoz. Ez segíthet megőrizni a lekvár minőségét és frissességét hosszabb ideig. Azonban figyelj arra, hogy ne használj túl nagy mennyiséget, mert a szalicil túlzott használata egészségügyi kockázatokat hordozhat.

- Próba és tálalás: A főzés vége felé egy kis mennyiséget tesztelj egy hideg tányérra csorgatva. Ha a lekvár megdermed és nem folyik szét, akkor jó a sűrűsége. Ha még folyós, főzd tovább néhány percig, majd ismételd meg a tesztet.

- Lekvár elkészítése: Amikor elérted a kívánt sűrűséget, vedd le a lábast a tűzhelyről. Hagyd kicsit hűlni.

- Tárolás: Amikor a lekvár már langyos vagy szobahőmérsékletű, kanalazd üvegekbe. Jól zárd le a kupakkal. Fordítsd fejre a befőttesüvegeket, és hagyd őket így hűlni. Ez segít a lekvár hosszabb ideig való tartósításában.

Reméljük, hogy élvezed majd a finom házi sárgabarack lekvárt!

Íme egy rövid videó egy elronthatatlan sárgabarack lekvár recepttel:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=qGpvq1S5yV0