2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

Sárgarépa vetési ideje - mikor kell ültetni a sárgarépát?

2023-02-10 11:06 | Nézettség: 657
A sárgarépát általában a tavaszi hónapokban, március végétől egészen május közepéig lehet ültetni, attól függően, hogy milyen időjárási viszonyok uralkodnak az adott területen. Az ültetés előtt fontos ellenőrizni, hogy a föld hőmérséklete elegendő a magok megfelelő keléséhez, általában a földnek 10-15°C körül kell lennie.

Ha a föld még hideg, akkor a magok nem fognak megfelelően kelni, ha pedig túl meleg, akkor kiszáradhatnak. Az ültetést követően pedig fontos, hogy a növényeknek megfelelő mennyiségű víz és tápanyag jusson hozzájuk.

Mire kell figyelni ha sárgarépát ültetünk?

Ha sárgarépát ültetünk, figyelni kell néhány fontos dologra, hogy a növények megfelelően fejlődjenek és jó minőségű termést hozzanak:

- Megfelelő föld: A sárgarépa számára jó minőségű, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű, homokos-vagy agyagos-homokos föld a legalkalmasabb.

- Időzítés: A sárgarépát a tavaszi hónapokban, március végétől egészen május közepéig lehet ültetni, attól függően, hogy milyen időjárási viszonyok uralkodnak az adott területen.

- Tápanyagok: A sárgarépák számára fontos, hogy megfelelő mennyiségű tápanyag jusson hozzájuk, ezért a földet jó minőségű trágyával vagy műtrágyával kell előkészíteni az ültetés előtt.

- Víz: A sárgarépák számára fontos a rendszeres öntözés, különösen a meleg nyári hónapokban, hogy megelőzzük a növények kiszáradását.

- Kiirtás: Az ültetést követően fontos, hogy időről időre kiirtsuk a gyomokat, hogy a sárgarépák megkaphassák a szükséges tápanyagokat és vízmennyiséget.

- Szüret: A sárgarépák szüretelése akkor a legoptimálisabb, amikor a gyökérzöldség mérete eléri a 10-12 cm-t, és a színe egyenletesen piros.

Az alábbi videóban további hasznos tanácsokat kapsz Kisvakodtól:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=KTSO0hOk-vg