2022. december 9., péntek
Natália névnapja

Szegedi projekt az orosz gázfüggőség ellen - Európa legnagyobb geotermikus távfűtőrendszere épül az alföldi városban

2022-07-11 11:25 | Nézettség: 795
Egy 9 milliárd forintos beruházás indult Szegeden, mellyel a geotermikus energiára építve próbálják csökkenteni az orosz gázfüggőséget és a károsanyag-kibocsájtást. A projectet 60 százalékban az EU forrásokból finanszírozzák.

A tervezett rendszer lényege, hogy a majdnem kétezer méter mélyről érkező, több mint kilencven fokos víz nem kerül be a lakásokba, csak felmelegíti a fűtőcsöveket, majd visszatér a felszín alá.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=aoQwAjEsfFA

A szegedi project Európa legnagyobb távfűtés-modernizáló projektje

Ha a rendszer elkészül, 28 ezer lakás és 500 intézmény fűtését tudja majd biztosítani, és kevesebb, mint a felére csökkenti a város földgázszükségletét. Ez lesz Európa legnagyobb geotermikus távfűtőrendszere Izlandon kívül.

Magyarország adottságai különösen jók a geotermikus energiát illetően, de egyelőre kevés projekt indult ennek kiaknázására. Szeged mellett a miskolci Avas-lakótelepen értek még el jelentős eredményeket, illetve Bőnyben van még egy központ, ami az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer győri lakást fűt távhővel.

Az uniós helyreállítási alapból azonban várhatóan sok forrás jut majd az orosz energiafüggőség csökkentésére, ami az Európai Bizottság egyik fontos javaslata volt a magyar kormánynak.

(forrás: Euronews)