2024. június 23., vasárnap
Zoltán névnapja

Szeretnél légforgalmi irányító lenni? Megmutatjuk, mi kell hozzá!

2023-04-05 21:29 | Nézettség: 530
A reptéri légiforgalmi irányítók általában nagyon szigorú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, amely magában foglalhatja a személyiségteszteket, a képességteszteket, az egészségügyi vizsgálatokat és a háttér ellenőrzést is. Milyen képzés után ülhetnek be a radar elé, vagy kerülhetnek az irányítótoronyba.

Milyen kiválasztáson esnek át a reptéri légiforgalmi irányítók, és milyen képzés után ülhetnek be a radar elé, vagy kerülhetnek az irányítótoronyba?

A reptéri légiforgalmi irányítók általában nagyon szigorú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, amely magában foglalhatja a személyiségteszteket, a képességteszteket, az egészségügyi vizsgálatokat és a háttér ellenőrzést is.

A jelölteket általában olyan képességek alapján értékelik, mint a térbeli érzékelés, a problémamegoldó képesség, a multitasking és a stresszkezelési készség. Az is fontos, hogy a jelöltek jó kommunikációs és csapatmunka-készségekkel rendelkezzenek.

Az irányítók általában átfogó képzést kapnak, amely tartalmazza a légiforgalmi irányítás elméletét és gyakorlatát is. Az irányítók általában jártasak azon technológiákban, amelyeket a légiforgalmi irányítási feladatok elvégzéséhez használnak, mint például a radarok és az egyéb kommunikációs eszközök.

A képzést követően az irányítók általában gyakorlati tapasztalatot szereznek a terepen, és fokozatosan haladnak feljebb az irányítási hierarchiában. Az irányítók feladatai változhatnak a forgalom irányításától a meteorológiai adatok elemzéséig és az operatív döntéshozatalig. Az irányítóknak azonban mindig figyelniük kell a biztonságra és a légiforgalmi rend betartására.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=xizsB3n404M

Kecskeméten indítanak a Gripenek, amik a Kelet-Magyarország feletti sűrű légiforgalomba csatlakozik be. A menetrendszerinti járatok mellett a szektorért felelős irányítóknak a gyorsan mozgó vadászgépekkel is foglalkozniuk kell a Hungarocontrol munkatermében. Ez most nem éles helyzet, de a valósággal szinte teljesen megegyező szimuláció, légiforgalmi irányító gyakornokok ülnek a radar előtt, akiknek képzése célegyenesbe fordult. 
 
A Hungarocontol minden évben hirdet toborzást. Hogyan működik a FEAST teszt? Fel lehet-e rá készülni? Milyen képességekkel kell rendelkeznie annak, aki légiforgalmi irányító szeretne lenni? És mi mindent tanulnak a hallgatók?