2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Tavaszi tennivalók a kertben

2023-03-25 23:15 | Nézettség: 474
A kertészkedés szempontjából a tavasz az egyik legdolgosabb és legfontosabb évszak. A téli hónapok után a tavasz megérkezése lehetővé teszi, hogy a kertészek előkészítsék a kertet a szezonra. A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban, ahhoz azonban, hogy késő őszig élvezhessük a kertünk nyújtotta örömöket, számos feladat vár ránk.

Az alábbiakban felsorolunk néhány teendőt, amelyeket a kertésznek el kell végeznie a tavaszi időszakban:

  1. Talaj előkészítése: A talaj megfelelő előkészítése elengedhetetlen a növények sikeres ültetéséhez. A tavasz az ideális időszak a talaj ásására, műtrágyázására és esetleges ásványi anyagokkal történő dúsítására.
  2. Növények ültetése: A tavasz a legjobb időszak a növények ültetésére, mivel a hőmérséklet megfelelő, és a növényeknek elegendő idejük van gyökerezni, mielőtt a nyári hőség beköszönt.
  3. Gyomirtás: A tavasz a gyomirtás időszaka is. A gyomok gyorsan növekednek a tavasszal, így fontos, hogy azokat mielőbb eltávolítsuk a kertből, hogy ne vegyék el a tápanyagokat a növényektől.
  4. Öntözés: A tavasz a növények számára az első olyan időszak, amikor az időjárás függvényében már szükséges lehet az öntözés. A hűvös tavaszi éjszakák és reggelek miatt azonban ügyelni kell arra, hogy ne öntözzük túl a növényeket.
  5. Műtrágyázás: A tavasz a növényeknek szükséges tápanyagok időszaka. Az idény elején érdemes műtrágyával ellátni a kertet, hogy az növekedése során megfelelő tápanyagokat kapjon.

Ezek azok a feladatok, amelyeket a kertészeknek a tavasz beköszönte előtt el kell végezniük. A tavaszi időszakban a növények aktív növekedése és virágzása miatt is fontos a kertészkedés, így a tavasz valóban az egyik legdolgosabb és legfontosabb időszak a kertészkedés szempontjából.

Kerti munkákkal növényekkel kapcsolatos érdekességeket ide kattintva olvashat!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Bms1KMka4xk

Így segítsük kertünket a tavaszi ébredésben

A természetben végzett tevékenység jótékony hatással van egészségünkre, a kora tavaszi kertészkedéssel tehát saját lelki és fizikai egészségünkért is teszünk. 

Az alábbiakban néhány javaslattal segítenek felébreszteni kertünket téli álmából.
 

1. Fontos az előkészítés!
Az alapozás nem csak a festésnél, hanem a kerti teendőknél is fontos. A kora tavasz ideális arra, hogy megkezdjük a talajelőkészítést, lazítást, valamint elvégezzük a gereblyézést. Ilyenkor aktuális továbbá a gyümölcsfák, díszcserjék metszése, a lemosó permetezés, valamint a gyepszellőztetés és trágyázás is. Ha szükséges, használjuk ki a jó időt magaságyás építésére. A hajnali fagyok elmúltával szedjük le a védőfóliát, és a mediterrán növényeket (citrusfélék, leander) is visszahelyezhetjük a szabadba. Érdemes figyelmet fordítani a díszfüvek visszavágására, de ilyenkor aktuális a füvesítés, mulcsozás, valamint a dekorkérgek kiszórása is. Az előkészítés részeként ellenőrizzük kerti szerszámainkat és eszközeinket (pl. fűnyíró), és ha szükséges, gondoskodjunk azok karbantartásáról vagy újak beszerzéséről.

2. Kezdődhet az ültetés!

A március-áprilisi időszakban a gyümölcsfák, évelők és díszcserjék ültetése aktuális. Ha van rá lehetőségünk, alakítsunk ki haszonkertet is a telken belül, így kevésbé leszünk kitéve a magas zöldség és gyümölcsáraknak: ilyenkor kell elvetni a korai zöldségféléket, mint például a retek, tépősaláta, hagyma és korai karalábé, de ebben az időszakban aktuális a szabadföldi magvetés is (pl. borsó, konyhakömény, gyökérzöldségek).
Egy fóliasátor segítségével könnyen meghosszabbíthatjuk a gyümölcs és zöldségszezont. Érdemes fejleszteni ezen a területen, melyhez számos eszközt, kiegészítőt tudunk vásárolni (szivattyú-házi vízmű, locsolótömlő, öntözéstechnika kiegészítők, öntözőkanna, esővíztároló stb.) Ha színes kertet, teraszt szeretnénk, ne feledkezzünk meg az egynyári és balkonnövények (pl. estike, bohócvirág, petúnia) vetéséről, míg a fűszernövények ültetése többek között a nyári grillezéseket teheti ízletesebbé.

3. Vegyük birtokba a kertet!

A hőmérséklet emelkedésével beköszönt a kertipartik ideje is, így tavasszal érdemes ellenőrizni a grillsütő, kerti tűzrakó, valamint a hozzá kapcsolódó eszközök állapotát. Ha szükséges, tisztítsuk meg ezeket vagy gondoskodjunk újak beszerzéséről. Érdemes már ilyenkor megvenni a kapcsolódó fogyóeszközöket is, mint például a szúnyogriasztós fáklyaolaj, a grillbegyújtó vagy a faszén, brikett. A gyerekes családoknál tavasz elején előkerülhet a trambulin és homokozó, az aktív pihenésre vágyók örök slágere pedig a ping-pong asztal. A nyár elejéhez érkezve készülhetünk a medence-projektre is, így érdemes már időben eltervezni, hol állítjuk majd fel, ha megérkezik a kánikula.

4. Újítsuk fel kerítésünket, kerti bútorainkat!

Ha kedvünk támad nagyobb átalakításhoz, március végétől nekivághatunk kültéri bútoraink felújításának, lefestésének, a jó idő beköszöntével az elszántabbak pedig a kerítésfestést is bevállalhatják. Zománcozásra, fémfestésre az április-májusi időszak ideális. Ha csak fel szeretnénk frissíteni a már megszokott, ám kicsit megunt látványt, új párnákkal és egyéb kiegészítőkkel dobhatjuk fel a közösségi teret.

+1 tipp: Legyen ökokertünk!

A tavasszal aktuális munkálatok tervezésekor érdemes megfontolni, hogy egy ökokert kialakításával zöldebbé, fenntarthatóbbá tegyük a kertünket. A veteményesben ne használjunk vegyszereket, így saját bio zöldségeink, gyümölcseink lesznek majd. Válasszunk bioföldet növényeink ültetéséhez, a táplálásukhoz pedig használjunk biotrágyát, vagy készítsünk komposztot házilag – ezzel a termelt hulladék mennyiségét is csökkenthetjük. Kertünk biológiai diverzitását növelhetjük, ha lyukacsos téglából, fúrt lyukakkal ellátott hasított fából rovarhotelt alakítunk ki a telek egy részében. Számos egyéb tipp mellett a rovarhotel építéséhez is meríthetünk inspirációt, de akár készen is megvásárolhatjuk azt. Ezzel nem csak a Föld szempontjából kiemelten fontos beporzókat segítjük, hanem sok hasznos, kártékony fajokat fogyasztó rovar is birtokba veheti új lakhelyét.