2024. február 27., kedd
Ákos, Bátor névnapja

Tiszavirágzás Szegeden, lélegzetelállító felvételek a kérészek táncáról! Ezt neked is látnod kell!

2023-06-25 09:20 | Nézettség: 939
Fantasztikus videót készített a Szeged365 az idei Tiszavirágzásról, ezt mindenkinek látni kell! Az egyperces videóban hihetelen felvételeket láthatunk a kérészek táncáról, mely minden évben - időjárástól függően - június közepén nyújt csodálatos látványt a Tisza felett.

A Tiszavirág, latin nevén Palingenia longicauda egy kérész fajta, amely a Tisza folyó és néhány más magyarországi folyó híres természeti jelensége. A Tiszavirág lárvája hosszú éveket tölt a folyófenéken, majd a nyár beköszöntével, általában júniusban, a nőstény együttlétre hívja a hímet. A hímek azután nagy mennyiségben kelnek ki a vízből és repülnek a nőstények felé.

A Tiszavirág kifejezetten rövid életű. A hímeknek csak pár órájuk van a párosodásra és a petézésre, mielőtt elpusztulnának. A nőstények a vízbe ejtik petéiket, és a lárvák újra a folyófenékbe süllyednek, hogy ott növekedjenek és kifejlődjenek. Ebből a jelenségbők ered a tiszavirágéletű kifejezés.

A Tiszavirág megjelenése évről évre változó lehet, attól függően, hogy az előző évi időjárási körülmények és más tényezők milyen hatással voltak a populációra. Azonban amikor a Tiszavirág eljön, az mindig figyelemre méltó esemény és vonzza a természetkedvelőket és a fotósokat.

Nézd meg a 2023-as tiszavirágzásról készült felvételeket és jövőre éld át személyesen ezt az élményt!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Se8XFEM_whU