2024. július 14., vasárnap
Őrs névnapja

Tojásfestés házilag, skandináv mintával

2023-04-05 13:12 | Nézettség: 692
Mindig is szerettem a tojásfestést házilag, magam készíteni. Idén félretettem a hagyományos hagymás tojásfestést és inkább egy alkoholos filccel rajzoltam skandináv mintákat. Kattints a bejegyzésre és olvasd el a tippeket , trükköket is, ha nem tudod mivel fesd és hol kapható fehér tojás. Tojásfestés minták. Tojásfestés házilag gyorsan és egyszerűen néhány hozzávaló eszközzel. Tojás festési technikák és eszközök. Hol kapható fehér tojás? Barna tojásból, hogy lesz fehér? Hogy tisztítsuk meg a tojást festés előtt?

A skandináv minta húsvéti tojásra rajzolása érdekes lehet számos okból!

Először is, a skandináv minták gyakran gyönyörűek és összetettek, és ezek a minták különlegességet adhatnak a húsvéti tojásoknak. A skandináv kultúrában a húsvéti tojásokat hagyományosan díszítik, és a skandináv minták használata lehetővé teszi a tojások egyedi megjelenését.

Másodszor, a skandináv minták fontos szerepet játszanak a skandináv kultúrában és történelemben. Ezek a minták általában népi művészeti hagyományok részét képezik, és gyakran szimbolizálják a természetet, az évszakokat, az állatokat és a geometriát. Az ilyen minták használata húsvéti tojások díszítésére lehetővé teszi a skandináv kultúra és történelem megismerését.

Harmadszor, a skandináv minták használata a húsvéti tojások díszítésére lehetőséget ad a kreativitásra és az egyéni kifejezésre. A minták variálása, saját stílusunk és koncepciónk hozzáadása a hagyományokhoz lehetővé teszi, hogy a díszített tojások igazi mesterművé váljanak.

Végül, a skandináv minták használata a húsvéti tojások díszítésére lehetővé teszi a különböző kultúrák összekapcsolódását és megosztását. A skandináv minták és hagyományok megismerése és használata más kultúrákban élő emberek számára lehetőséget ad a kultúrák közötti kapcsolatok erősítésére és az összetartozás érzésének kialakítására.

TOJÁSFESTÉSI TECHNIKÁK, ESZKÖZÖK

Több technika is jó hozzá, a lényeg, hogy mindenképpen egyszerű alapanyagokat válasszunk. Pl. növényeket, mint a cékla vagy a spenót. Illetve a rajzoláshoz egyszerű alkoholos filcet, ami bőrbarát és nem okoz problémát az egészségünkre sem.
Érdemes a tojás két végét szabadon hagyni, mert így biztosan tudjuk tartani és nem maszatoljuk el a mintát az ujjunkkal. Esetleg 20 - 30 perccel később, amikor megszáradt a festék befejezhetjük a két végét is, ha a minta miatt fontosnak érezzük.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=JoWeOqgV5Jg

HOL KAPHATÓ FEHÉR TOJÁS?

Ez talán a leggyakoribb kérdés. A tojás színe a tyúk fajtájától függ, és kisebb vidéki piacokon is rá tudunk bukkani egész évben, de ilyenkor szerencsére az üzletek is készülnek. Idén pl. a Gyermelyi kifejezetten hímestojáshoz csomagolta a fehér tojásokat tízesével, az Aldiban kapható is. Ráadásul jó minőségű, szép sárga a tojás és az ára is a megszokott barnához hasonló árban van.

BARNA TOJÁSBÓL FEHÉR?

A barna tojást ki lehet fehéríteni ecetes áztatással, de ez sajnos csak a kifújt, üres tojáshéjakhoz jó, mert az ecet íze és illata átjárja a héjat és a főtt tojás utána nem lesz egy finom élmény. A tojás tetején és alján fúrjunk egy hurkapálcányi lyukat egy tű segítségével és fújjuk ki a belsejét egy tálba. Így fel tudjuk használni süteményekhez, pl. ehhez a répatorta recepthez. Utána folyassuk át csap alatt vízzel, hogy kimossuk a belsejét és jöhet a fehérítés ecetes vízben.

TOJÁS TISZTÍTÁS

Még főzés vagy kifújás előtt érdemes alaposan megmosni folyóvíz alatt. Ha biztosra szeretnél menni, akkor mosás után áztasd pár percre sós vagy ecetes vízbe, ami fertőtleníti a felületét. A tojáson szereplő jelölést nem érdemes körömlakk lemosóval leszedni, mert a héj porozús és így az egészségre ártalmas lehet. Helyette 10-20%-os ecetes textillel szedd le róla. Könnyen le fog jönni!