2022. augusztus 16., kedd
Ábrahám névnapja

Törzskönyvezte az AstraZeneca COVID-19 megelőzésére szolgáló antitest készítményét az Evusheld-et a brit gyógyszerhatóság

2022-03-18 15:43 | Nézettség: 163
A klinikai eredmények szerint legalább 6 hónapos védelmet nyújthat azoknak, akik számára alapbetegségük miatt a vakcinák nem nyújtanak megoldást.

Az AstraZeneca Evusheld nevű gyógyszere felhasználási engedélyt kapott a brit gyógyszerhatóságtól (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA). Ez az első olyan antitest-készítmény, melyet az Egyesült Királyságban jóváhagytak a koronavírus fertőzés megelőzésére. A gyógyszer azok számára javasolt, akik alapbetegségük vagy más, az oltást kizáró ok miatt veszélyeztetettek a COVID-19 szempontjából.

 A terápia várhatóan Magyarországon is hamarosan elérhető lesz  !

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=kcBa5wePAOs

Az Evusheld (tixagevimab és cilgavimab kombinációja), korábbi nevén AZD7442 izomba adott injekció formájában alkalmazható.
 

A brit adatok szerint a lakosság közel 1%-ának immunrendszere sérült, számukra fontos lehet az ún. passzív immunizálás a COVID-19 betegség ellen. Hozzávetőlegesen 40%-uk esetén az immunrendszer nem megfelelő védelmet alakít ki az oltásokat követően, 11%-uk esetén egyáltalán nem termelődnek antitestek. Közéjük tartoznak a rosszindulatú vérképzőrendszeri betegségben szenvedők, valamint azok a betegek, akik szervátültetés vagy egyéb betegség miatt erőteljes immunelnyomó kezelést kapnak.
 

A PROVENT klinikai vizsgálat elsődleges adatai szerint a vizsgálatban részt vevő 5.172 betegnél a készítmény 77%-os hatékonysággal tudta kivédeni a tünetes COVID-19 betegség kialakulását. Átlagosan 6,5 hónap utánkövetési során a hatékonyság 83% volt.
 

A vizsgálatban részvevő, aktív kezelés kapó csoportban nem fordult elő súlyos, vagy halálos kimenetelő COVID-19 betegség (a placebo csoportban 2 halálos és 5 súlyos esetet tapasztaltak). 
 

A folyamatban levő vizsgálatok tanúsága szerint a tixagevimab és cilgavimab kombinációja hatékony a koronavírus variánsai által okozott fertőzésekben, beleértve a béta, delta és minden eddig észlelt omikron (BA.1, BA.1.1 és BA.2) variánst is.
 

Az AstraZeneca célja, hogy a terápiát minél több ország hatósága elérhetővé tegye a lakosai számára, így jelenleg Magyarországon is folynak az egyeztetések a készítmény behozataláról és használatáról.