2022. június 25., szombat
Vilmos névnapja

Új szintre emeli az egészségügyi innovációt a Semmelweis Egyetem

2022-03-22 10:05 | Nézettség: 95
Az együttműködés három pillére a klinikai kutatásokhoz való hozzáférés növelése és digitalizációja, hazánk vezető szerepének biztosítása a sejt- és génterápiák területén, valamint egy országos szív-és érrendszeri népegészségügyi program elindítása, amely az elkövetkező három évben 50 ezer beteg elérését teszi lehetővé, mesterségesintelligencia- és gépitanulás-alapú megoldások alkalmazásával érdemi eredményeket hozva a kardiovaszkuláris betegségek magyarországi kezelésében.

A kardiovaszkuláris megbetegedések minden ötödik embert érintenek Magyarországon, és évente mintegy 60 ezer ember halálát okozzák

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Do1y37m5Q5k

„A most aláírt megállapodás olyan tudományos kutatási lehetőséget teremt számunkra a kardiológia és a szemészet területein, melynek eredményei belátható időn belül a betegellátásban hasznosulnak majd. Fontos tényező az is, hogy ez a lehetőség még szorosabb együttműködést biztosít számunkra a tudományos együttműködés és innováció terén” – fogalmazott az együttműködés kapcsán dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

1. pillér: együttműködés a klinikai kutatások területén

Az együttműködés első pilléreként az aláírók a Semmelweis Egyetemen zajló klinikai kutatásokhoz kapcsolódóan tettek vállalásokat: cél, hogy növeljék a klinikai kutatásokhoz való hozzáférést, továbbá hogy a technológiai-digitális innovációk nagyobb szerepet kapjanak a klinikai kutatásokban.

2. pillér: vezető szerep a sejt- és génterápiák területén

Az aláírók célul tűzték ki továbbá, hogy biztosítják Magyarország vezető szerepét a sejt- és génterápiák területén; ennek jegyében a Semmelweis Egyetem a világ azon kevés egészségügyi intézményeinek egyikévé válik, ahol a legmodernebb és legkülönbözőbb sejt- és génterápiás megoldások lesznek elérhetőek a betegek számára. Az együttműködés két terápiás területen veszi kezdetét. Egyrészt a Semmelweis már ma is Európa egyik vezető génterápiás központja a gerincvelői izomsorvadás (SMA) kezelésében szerzett tapasztalatával. Ezt a szerepet erősíti tovább azzal, hogy segíti a gerincvelői izomsorvadás (SMA) újszülöttkori szűréséről szóló országos mintaprogram beindítását. Másrészt a szemészet területén kiterjesztik az örökletes retinabetegségek szűrését az örökletes retinabetegségben szenvedő páciensek azonosítására. Ezen túl a Semmelweis Egyetem létrehoz egy kezelőcentrumot a retinális disztrófia kezelésére, ahol lehetővé válik a legújabb génterápiás eljárásokhoz való hozzáférés is.

3. pillér: egy 50 ezer főt érintő mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra építő szív- és érrendszeri népegészségügyi program

A kardiovaszkuláris megbetegedések minden ötödik embert érintenek Magyarországon, és évente mintegy 60 ezer ember halálát okozzák  – ezért mindhárom fél egyetért abban, hogy az innovációnak helye van ezen a területen. A háromoldalú együttműködés harmadik eleme egészen újszerű módon közelít a szív- és érrendszeri betegségekhez: a legújabb kutatásokkal összhangban, innovatív adatelemzési, mesterségesintelligencia- és gépitanulás-alapú megoldások segítségével, valamint a betegek és az egészségügyi dolgozók edukációjával igyekeznek áttörést elérni Magyarországon a betegséggel való küzdelemben. A program célja, hogy az első három évben 50 ezer beteget érjenek el, és új módszereket találjanak a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére és kezelésére országos szinten.