2023. május 30., kedd
Zsanett, Janka névnapja

Újabb Kinder-terméket hívtak vissza

2022-05-27 07:19 | Nézettség: 270
Egyre nagyobb botrányt okoz a szalmonellával fertőzött Kinder csokoládék ügye az Európai Unióban. Magyarországra is érkeztek gyanús termékek, az élelmiszerbiztonsági hatóság többféle csokit levetetett a boltok polcairól. Az interneten, a hivatal honlapján folyamatosan frissítik az érintett termékek nevét tartalmazó táblázatot. Aki korábban vett ilyen Kinder csokit, visszaviheti az üzletbe.

Több száz gyermek betegedett meg, közülük huszonkettőt kórházban ápoltak, miután ettek a szalmonella baktérium által fertőzött a Ferrero olasz konszern Kinder márkájú termékéből.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=I96wAvO_PnU

Összesen több mint 3000 tonna Kinder terméket vontak vissza a piacról, miután áprilisban számos szalmonellás megbetegedés történt Európában, a lépésnek több tízmillió eurós pénzügyi hatása lesz - közölte a Ferrero cég franciaországi igazgatója a Le Parisien című napilapban megjelent interjúban.

"Vizsgálataink szerint a fertőzést feltehetően egy vajtartály szűrője okozta a belgiumi arloni üzemben, és fertőzött nyersanyagoktól, vagy emberektől származik" - mondta Nicolas Neykov, aki először szólalt meg a botrány kitörése óta, és elnézést kért a történtekért.

Európában több száz gyermek betegedett meg, Franciaországban 81-en, közülük huszonkettőt kórházban ápoltak, miután ettek a szalmonella baktérium által fertőzött a Ferrero olasz konszern Kinder márkájú termékéből.

Az ügy áprilisban pattant ki, de a bélfertőzést okozó baktériumot már december 15-én felfedezték az Arlonban működő gyárban, ahol valamennyi visszavont csokoládé termék (Kinder meglepetés, Schoko-bon, minitojás) készült - írta a Le Parisien.
Az igazgató szerint nem hanyagság, hanem üzemzavar történt.


 Kinder tojások.  Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ/Belga via AFP
A Ferrero bejelentette, hogy a jövőben az üzemekben végzett ellenőrzések 50 százalékát külső hitelesített laboratóriumra bízzák, egyebek mellett a cég normadiai székhelyű francia üzemében. Korábban a vizsgálatok száz százalékát a Ferrero végezte.

A Ferrero szerint a botrány miatt 40 százalékkal csökkent a cég forgalma húsvétkor, a kár több tízmillió euró. A piacról visszahívott 3000 tonna terméket - több millió árucikket - megsemmisítették. A Nébih április elejei tájékoztatásából tudni, hogy Magyarországra is jutott a fertőzött termékekből.

Nicolas Neykov szerint a botrány következtében világszerte van mit módosítani a nagy élelmiszeripari konszerneknél.

"Vannak javaslataim. Remélem, hogy mielőbb találkozom a fogyasztói szervezetekkel és az új kormánnyal. Vannak dolgok, amelyeken változtatni kell, hogy ez soha többé ne forduljon elő." (MTI)