2024. május 21., kedd
Konstantin névnapja

Vajon mire gondolhatott a teherautó vezetője? Hányszor szegték meg a KRESZ szabályait?

2023-06-25 08:17 | Nézettség: 835
A MÁV hivatalos Youtube csatornájára került fel az a nem mindennapi eset, melyet a MÁV biztonsági kamerája rögzített. Egy teherautó tolatva próbált áthaladni egy vasuti átjárón piros lámpánál és letarolta a sorompót!

A MÁV rongálás esetén minden esetben rendőrségi feljelentést tesz, így a teherautó soforje nem fogja elkerülni a felelősségre vonást.  Nézzük, milyen szabályok vonatkoznak a vasuti átkelőn történő áthaladásra.

A KRESZ szabályai a vasuti átjáróknál

A közúti közlekedés szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. Az átjáró megközelítésekor, illetve az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. A vasúti átjárón való áthaladásnál a KRESZ szabályai mindenkor érvényesek.

Ha a fénysorompó jelzői sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, vagyis ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére. A vonatkozó KRESZ előírások szerint kell eljárni, és áthaladni csak azt követően szabad, ha teljes bizonyossággal meggyőződtünk arról, hogy egyik irányból sem érkezik vasúti szerelvény. 

A vasúti átjárón csak folyamatosan, megállás nélkül, legalább 5 km/óra átlagsebességgel szabad áthaladni.

Hha a fénysorompó piros jelzést mutat, az útátjárón nem szabad áthaladni. Csak akkor lehet elindulni és áthajtani a síneken, ha sorompó esetén a karok már teljesen felnyíltak és a lámpa fehéren villog. 

A gépjárművezetőknek minden esetben meg kell győződniük arról, hogy nem tart vasúti jármű az átjáró felé, illetve a folyamatos áthaladás biztosított. Tehát még véletlenül sem kell megállni a síneken.

A fénysorompó formája egyezik az elsőbbséget szabályozó jelzőtábla csúcsán álló háromszög alakjával, ez is azt jelzi, hogy a közúton közlekedőnek elsőbbséget kell biztosítania a vonatok számára.

Ha bármely irányból vasúti jármű közeledik, az átjáró előtt meg kell állni. 

A vasúti átjáróban és közvetlenül előtte előzni tilos!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=xTs1gc-LLNY