2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

Vigyázat Csalók! Szerelmet ígérő levelek. Pajzán fotók miatti zsarolás! Így lehetsz internetes levélcsalók áldozata, ha nem vagy résen!

2023-03-06 16:51 | Nézettség: 125
N 419-es nigériai levélcsalások nyomában. Szerelmet és mesés vagyont ígérnek és közben kicsalják a pénzed! Megörökölt gyémántbánya, ajándékba szánt mesés vagyon; lottófőnyeremény annak, aki nem is vett lottószelvényt; menekülttáborban szenvedő afrikai lány; amerikai katona házassági ajánlata az ismeretlen magyar özvegyasszonynak; ingyen papagáj szállítási költségért; ghánai szövetségi kapitányi állás a magyar megyebajnokság egyik kézilabdaedzőjének...

Ez, és sok minden más...

Évekkel ezelőtt elkezdtem kutatni az "N-419"-es csalásokat. Rengeteg áldozattal találkoztam, volt közülük, aki 47 alkalommal (!!!) fizetett a csalóknak, de olyan is, akinek 17 millió forintjába került az, hogy hitt a sosem létezett amerikai parancsok "igaz" szerelmében.

Ez egy borzasztó pszichés "játék", profi bűnözőkkel elképzelhetetlenül nagy kicsalt összegekkel. 

A rendőrség nagyjából eszköztelen, a felderítés sikerességi aránya egyes csalástípusoknál NULLA százalék! A hatóságok időnként engem is megkeresnek, ám ahogy ők, úgy én is tehetetlen vagyok. 

Az egyetlen megoldás a "DELETE"-gomb, vagyis a törlés, meg az a felvilágosítás, amit ebben a podcastban láthatsz és hallhatsz!

Mit kell tudni Nigériai azaz az N 419-es levelekről?

Az "N 419-es levél" vagy "Nigériai levél" egy típusú internetes csalás, amely az 1990-es évek óta létezik. Ez a csalás általában az e-mailen keresztül történik, és általában egy álhírlevélben jelenik meg, amely állítja, hogy az üzenet küldője (általában nigériai) valamilyen nagy összegű pénzt vagy vagyont kíván küldeni az áldozatnak, ám előbb bizonyos pénzügyi tranzakciókat kell elvégezni.

A levélben gyakran állítják, hogy az üzenet küldője nagyon gazdag vagy politikus, de pénzét vagy vagyonját valamilyen okból ki kell szállítani az országból, és a címzett segítségét kéri ahhoz, hogy ezt megtehesse. Az üzenet általában kér pénzügyi segítséget az ügy rendezéséhez, így az áldozatot arra kényszerítik, hogy először fizessen, mielőtt bármilyen pénzt vagy vagyont kapna.

Ez a csalás általában azzal a céllal történik, hogy az áldozatoktól pénzt vagy személyes adatokat szerezzenek meg. Az üzenetben általában megtévesztő nyelvezet és ígéretek szerepelnek, amelyek az áldozatokat megtévesztik és a csalók javára dolgoznak.

Fontos tudni, hogy az ilyen típusú e-mailekre soha nem szabad válaszolni, és soha ne küldjön pénzt az üzenet küldőjének. Az ilyen típusú e-mailek jellemzően hamisak, és céljuk az, hogy megszerezzenek az áldozatoktól pénzt vagy személyes adatokat. Az áldozatoknak mindig óvatosan kell viselkedniük az interneten, és soha ne adják ki személyes adataikat vagy fizessenek pénzt az ismeretlen embereknek.

Miért dőlnek be az idősebbek a szerelmi csalóknak?

Az idősebb emberek a szerelmi csalóknak általában azért dőlnek be, mert az életkoruk miatt magányosabbak, és talán kevesebb tapasztalattal rendelkeznek a modern technológiával kapcsolatban, ami lehetővé teszi a csalóknak, hogy könnyen áldozataikat megtalálják és befolyásolják. Az idősebbek gyakran kevésbé tájékozottak az internetes csalásokról, és kevésbé védettek a csalók manipulatív taktikáival szemben.

Ezenkívül az idősebb emberek gyakran magányosak, és érzelmileg sebezhetőek lehetnek. A szerelmi csalók általában megbízható és meleg kapcsolatot ígérnek, amely az idősebb emberek számára vonzó lehet. A csalók általában az interneten vagy telefonon keresztül kommunikálnak az áldozatokkal, így az idősebb emberek nem látják személyesen a csalókat, és nehezebb felismerni a valódi szándékukat.

Fontos tudni, hogy a szerelmi csalók manipulatívak és szándékosan kihasználják az áldozatok érzelmi sebezhetőségét és magányát. Az áldozatokat általában azzal az ígérettel csalják meg, hogy a csalók szerelmesek és szerető partnerek lesznek, miközben valójában pénzt vagy személyes adatokat próbálnak megszerezni. Az idősebb embereknek meg kell érteniük, hogy senki sem követelheti tőlük azonnali pénzügyi segítséget vagy személyes információkat, és hogy mindig óvatosan kell viselkedniük, ha ismeretlen emberekkel kommunikálnak az interneten vagy telefonon keresztül.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=jipyZnbsuxQ