2024. július 14., vasárnap
Őrs névnapja

10 Ellopott találmány, amikkel más keresett milliókat

2023-06-17 14:45 | Nézettség: 850
Fedezd fel a világ tíz legelképesztőbb, milliókat hozó ellopott találmányait! Ezek a különleges készletek és ötletek titkosítottak, de most lerántjuk a leplet róluk. Kíváncsi vagy, hogyan szereztek mások milliókat ezekkel az ellopott találmányokkal? Ismerd meg ezeket az izgalmas és rejtélyes történeteket, melyek megmutatják, hogy az emberi találékonyságnak nincs határa, néha a legváratlanabb helyeken bújik meg.

10 Ellopott találmány

Oreo: Az Oreo kekszet William A. Turnier és Sam Porcello alkotta meg. Az ellopott találmány kapcsán meg kell említenünk a Nabisco vállalatot is, amelynek tulajdonában az Oreo ma is van. Az Oreo a világ egyik legnépszerűbb és legkeresettebb keksze, amely milliókat termel a vállalat számára.

LEGO: A LEGO építőkockát Ole Kirk Christiansen dán vállalkozó találta fel. A cég folyamatos innovációval és sikeres marketingkampányokkal vált világhírűvé. A LEGO készletek különböző témákat és karaktereket ötvöznek, és a gyerekek és felnőttek körében is rendkívül népszerűek. A LEGO vállalat hatalmas bevételt generál az ellopott találmányukon keresztül.

Post-it: Az elismert kutató, Dr. Spencer Silver a 3M vállalatnál dolgozva találta fel a Post-it jegyzetfüzetet. Az ellopott találmány hihetetlenül sikeres lett, és a világ minden táján elterjedt. A 3M jelentős bevételt és hasznot termel a Post-it termékek értékesítésével.

Mozi vetítőgép: A mozi vetítőgépet Thomas Edison és William Kennedy Laurie Dickson fejlesztette ki. Ez a találmány forradalmasította a filmipart, és milliókat hozott a kezdeti gyártóknak, például Edisonnak és a Lumière testvéreknek.

Szakaszos ablaktörlő: Mary Anderson amerikai feltaláló alkotta meg a szakaszos ablaktörlőt 1903-ban. Ez a találmány a gépjárműiparban hatalmas siker lett, és számos autógyártó cég milliókat keresett a szabadalom kihasználásával.

Monopoly: A Monopoly társasjátékot Elizabeth Magie találta ki, de az ellopott találmányt később Charles Darrow birtokolta és népszerűsítette. A Parker Brothers játékkiadó céggel való együttműködése révén Darrow milliókat keresett a Monopoly-val.

Gyapotmagtalanító: Eli Whitney, az amerikai feltaláló találta fel a gyapotmagtalanító gépet a 18. században. Ez az eszköz forradalmasította az Amerikai Egyesült Államok rabszolgatartásra épülő gyapottermesztését, és Whitney rengeteg pénzt keresett a találmányának licenszeléséből.

Egér: A számítógép egérét Douglas Engelbart és Bill English fejlesztette ki az általuk vezetett kutatócsoportban. Ez a találmány meghatározó szerepet játszott a számítógépek használatának fejlődésében. Később az egerek széles körben elterjedtek és alapvető eszközzé váltak az informatikában. A találmány gazdagította az Engelbart és English által vezetett csoportot, valamint a későbbi egérfejlesztőket és -gyártókat.

Zafír gramofontű: A zafír gramofontűt Thomas Edison szabadalmaztatta az 1910-es években. Ez az ellopott találmány forradalmasította a hangrögzítés és lejátszás területét, és hozzájárult a zenei ipar fejlődéséhez. Edison és vállalata jelentős hasznot termelt a zafír gramofontű licenceléséből és értékesítéséből.

Varrógép: Isaac Merritt Singer az amerikai feltaláló volt, aki a modern varrógépet alkotta meg az 1850-es években. A varrógép forradalmasította a ruhagyártást és a varrás folyamatát. Singer vállalata, a Singer Sewing Machine Company, hatalmas gazdasági sikert ért el a varrógépek gyártásával és értékesítésével, és Singer maga is jelentős gazdagságot szerzett.

Fontos megjegyezni, hogy az ellopott találmányokat gyakran több ember vagy cég is befolyásolja, és a bevétel és gazdagodás megoszlik közöttük. Ezenkívül a szellemi tulajdonjog és a szabadalomvédelem szabályozása is szerepet játszik a találmányok értékesítésében és jövedelemtermelésében.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=3HqGDGVls-8