2024. Április 27., szombat
Zita névnapja

2024 első napnyugtája és a város hangja a Belvárosi Hídról - Szeged (time-lapse)

2024-01-11 16:17 | Nézettség: 606
Ilyen volt 2024 első napnyugtája a Belvárosi Híd újszegedi oldaláról nézve. Előttünk a túlpartot tükröző Tisza, háttérben pedig a kivilágított Dóm és Szeged Eye látható.

Érdekes látványt nyújt a színeiben is változó égbolt, a kiáradt Tisza, a közben esti fényt kapó Dóm és Szeged Eye (óriáskerék). Hatalmas nyüzsgés volt az év első napján is: rengetegen keltek át a hídon gyalogosan, kerékpárral és gépjárművel is.

Mi is az a time-lapse?

A "time-lapse" egy olyan technika vagy eljárás, amely során a kamera rögzíti a környezet változásait egy meghatározott időszak alatt, majd ezeket a felvételeket gyorsítva lejátszva hoz létre egy rövid filmet vagy videót.

A time-lapse technika segítségével lehetőség van lassú folyamatok, például napfelkelte vagy napnyugta, felhők mozgása, virágok kinyílása, építkezés vagy bármilyen más változások rögzítésére és bemutatására a rövid idő alatt.

A time-lapse felvételekhez a fotós vagy videós időnkénti képeket készít ugyanarról a helyről, majd ezeket képkockává alakítja és gyors egymásutánban történő lejátszással létrehozza a változások gyorsított bemutatását. Ez a technika kiemeli és hangsúlyozza az időbeli változásokat, amelyek egyébként lassabbak és nehezen észrevehetőek lennének a valós időben történő figyelemmel követés során.

A time-lapse videók népszerűek a filmművészetben, a dokumentációkban, a természetfotózásban, az építészeti projektek bemutatásában és a kreatív alkotásokban.

Kép és a videó forrása: https://youtu.be/3vQr3xxl2wo