2023. március 25., szombat
Irén névnapja

6 hajóroncs, melyeket merülés nélkül is jól láthatunk

2023-03-09 10:21 | Nézettség: 172
Az emberiség története során hajók százezrei süllyedtek el a tengerekben. A legtöbbjük már elmállott vagy szétesett, míg más roncsok az óceán megközelíthetetlen részein találhatók. Egyes hajók a háborúk alatt süllyedtek el, más tengerjárók a rossz látási viszonyok vagy balesetek miatt kerültek a mélybe, míg néhányat szándékosan süllyesztettek el. Nem minden hajóroncs fejezi be azonban történetét a tenger mélyén! Némelyikük még mindig jól elérhető mélységben nyugszik, sajátos történelemmel rendelkezik, illetve sok hajó népszerű turisztikai attrakciónak is számít.

Melyek világ híres hajóroncsai?

A világ híres hajóroncsai közé tartoznak:

RMS Titanic - Az RMS Titanic a 20. század egyik legismertebb hajóroncsa. Az óceánjáró 1912-ben süllyedt el az Atlanti-óceánban, miután jéghegynek ütközött.

RMS Lusitania - Az RMS Lusitania a második világháború előtti időszak egyik leghíresebb hajóroncsa. Az óceánjáró 1915-ben süllyedt el, miután egy német tengeralattjáró torpedózta meg.

HMHS Britannic - Az HMHS Britannic az RMS Titanic nővérhajója volt, amely az első világháború ide

jén szolgált kórház- és hadihajóként. 1916-ban a görögországi Kea-szigetnél találta utol a német tengeralattjáró, és bár az utasok és a legénység nagy része túlélte a balesetet, a hajó mégis elsüllyedt.

SS Andrea Doria - Az SS Andrea Doria az olasz tengeri hajózás egyik büszkesége volt. 1956-ban azonban összeütközött egy másik hajóval az észak-atlanti térségben, és bár a mentőakció során sokan megmenekültek, a hajó végül süllyedni kezdett.

SS Edmund Fitzgerald - Az SS Edmund Fitzgerald az egyik legismertebb hajóroncs a Nagy-tavakon. 1975-ben süllyedt el egy hatalmas viharban, és mind az 29 fős legénysége életét vesztette.

USS Arizona - Az USS Arizona a második világháború alatt szolgált amerikai csatahajó volt. A japánok 1941-ben támadták meg Pearl Harbort, és az USS Arizona is azon hajók közé tartozott, amelyek a támadás következtében elsüllyedtek. Azóta a hajóroncs a Pearl Harbor Memorial részévé vált, ahol a tragédia áldozatainak emlékét őrzik.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=lql40OlHEIc