2024. július 18., csütörtök
Frigyes névnapja

A diabétesz megelőzéséért futnak a szegedi oroszlánok

2023-03-07 21:25 | Nézettség: 1127
Immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a LIONS Jótékonysági Diabétesz Futás. A rendezvény az Országos Lions Nap szegedi rendezvénye, melyet a Szeged Első Lions Club szervez. A futás mellett Egészségnapot is tartanak, melyre szűrővizsgálatokkal, sportolási lehetőségekkel és a diabétesz megelőzéséhez kapcsolódó programokkal várják az érdeklődőket.

Az első Jótékonysági Diabétesz Futásra még 2018 novemberében került sor, melyen 105-en vettek részt. A rendezvény bevételeiből a Szeged Első Lions Club akkor a Főnix Alapítványt támogatta, amely szegedi cukorbeteg gyermekekkel foglalkozik. Második alkalommal, 2019 novemberében már több mint 125 fő vett rész a Partfürdőn és a Gergő-ligetben rendezett megmozduláson, melyet a szemszűrésen és vércukor ellenőrzésen kívül gyermekprogramok és kutyabemutató is színesített.

Sajnos a COVID egy időre végett vetett a sorozatnak, de a klub tagjai 2023-ban úgy döntöttek, hogy folytatják és immár harmadik alkalommal is megrendezik az eseményt, amelynek jelmondata a „Fussunk együtt a Diabétesz megelőzéséért!”. A rendezvény helyszíne a Délvidék Ház udvara, a futásra pedig a töltésen kerül sor.

Dr. Szeri István, a klub soros (2022-2023) elnöke elmondta, hogy a „Lions mozgalom főként a látás megőrzése, a cukorbetegség megelőzése, és a látássérültek érdekében tevékenykedik. Nem véletlen tehát, hogy a klub ezzel a sorozattal a mozgás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, amely az egyik eszköze lehet a diabétesz megelőzésének és hatékony kezelésének. A rendezvény bevételeiből, csakúgy, mint korábban, most is a diabéteszhez kapcsolódó szervezetet kívánnak támogatni.”

A futáson részvevők két táv közül válaszhatnak: 4km és 8 km. A rendezvényre kilátogatók számos programon vehetnek részt. Mihályi Géza, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy „terveznek aerobic órát, gyermekprogramokat és természetesen egészségügyi szűrővizsgálatokat: vércukormérést, szemvizsgálatot, dietetikai tanácsadást.” Terveik szerint megmozgatják Szegedet, remélik, hogy ismert sportolók, közéleti személyiségek és orvosok is részvételükkel támogatják a rendezvényt. Bíznak benne, hogy 300 fő részvételével tudják a futást megrendezni.

A futás programra nevezési díj megfizetése és regisztráció szükséges. Lehetőség van támogatói jegy vásárlására is, mellyel a vásárlók a klub jótékonysági céljainak megvalósulását segíthetik. Az egészségnap kisérő programjain a részvétel díjmentes. Jegyvásárlásra itt van lehetőség.

Nézd meg az alábbi videót, mely a 2019-es rendezvényen készült!

Kép és a videó forrása: https://vimeo.com/376503031