2022. december 7., szerda
Ambrus névnapja

A lakásod szellőztetésének alapjai - Miért szükséges a lakások szellőzése?

2022-10-11 21:50 | Nézettség: 175
Rosszul szellőzik minden negyedik magyar otthona

Miközben tudjuk, hogy az egészség a legdrágább kincsés még is minden negyedik ember lakása nedves, rosszul szellőző, akár penészes!

A nedves környezet 40 százalékkal növeli az asztma és a légzőszervi betegségek kialakulásának esélyét. 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=4in4iEUr1fo

A felnőtt lakosság 5 %-a szenved asztmás megbetegedésben.

Az egészséges emberek számára is alapvetően fontos, de a betegeknek létszükséglet az állandó tiszta, friss levegő. Azonban nyirkos ősszel, vagy a közelgő tél kapcsán fenyegető, elszabadult energiaárak és a nagy hőveszteség miatt még a lakás gyakori átszellőztetése sem megoldható.

Erre kínál hosszútávú megoldást az Aereco Légtechnika Kft., akik több mint 20 éve gondoskodnak a magyar épületek energiahatékony szellőzésének biztosításáról. Miközben a cég elkötelezett híve az egészséges beltéri levegőminőségnek, szellőztetési rendszerei gyorsan kiépíthetők, az ár-értékarányt figyelembevéve rendkívül költséghatékonyak. 

Egyes rendszerei könnyen és egyszerűen, minimális fúrással kiépíthetők, a hővisszanyerős szellőztető funkciónak köszönhetően pedig nemcsak a friss levegőről gondoskodnak, de kialakításával jelentős mértékben energiát és pénzt spórolhatunk meg.

- A friss levegő fontosságát gyakran csak akkor ismerjük fel, ha már baj van. Napjainkban az épületeket túlságosan leszigeteltük, így a friss levegőt is kizártuk életünk legfőbb tereiből, ez pedig számos tünethez vezet – világított rá Király Tamás, az Aereco cég magyarországi vezetője.

Hozzátette: miközben a gyermekeink az iskolában gyakran fáradtságra, levertségre, a gyengébb teljesítményre panaszkodnak, nem is sejtjük, hogy mindezek hátterében az elhasznált levegő és az oxigénhiány állhat.

- Ezért is rendkívül fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő és folyamatos friss levegő utánpótlásról. Az Aereco cég olyan innovatív szellőzési megoldásokat fejleszt és kínál lakó- és irodaépületekhez, melyek biztosítják az optimális légáramlást és a tökéletes levegőminőséget minden épületben.

Közben ne feledkezzünk meg a magyar otthonokra jellemző páráról és penészről sem. A nyirkos környezet és a penész folyamatos jelenléte negatívan hat az immunrendszerre: folyamatosan támadja a légzőszerveket, de más krónikus betegségek kialakulásához is vezethet. Ezért különösen fontos, hogy megelőzzük, vagy megszűntessük a gócpontokat otthonunkban. Így megóvhatjuk családtagjaink és saját egészségünket is.

Király Tamás úgy véli, a korszerű szigetelés energetikailag előnyös, azonban az építkezés során a házba került víz az épületben reked, emiatt pára- és penészfoltok alakulhatnak ki. Mivel a többrétegű műanyag nyílászárók szintén jól szigetelnek és javítják a ház energetikai mutatóit, azonban megakadályozza a házban lévő pára távozását, így nedvesedhet az épület.

Az új épületeket és a lakóházak felújítását igen magas hő- és hangszigetelési követelmények szerint kell kivitelezni. Tehát ezeket az építményeket a megerősített hővédelem és az igen jó tömítettségű nyílászárók jellemzik, míg a régi házak rosszul szigeteltek és a rések miatt általában túlszellőztetettek. Ahogy a fő hőtechnikai problémákat megoldották, új gondok jelentkeztek.