2023. március 29., szerda
Auguszta névnapja

A nőnap sötét múltja - Tényleg csak egy virágról szól?

2023-03-06 21:13 | Nézettség: 130
A Nemzetközi Nőnapot (International Women's Day) március 8-án ünneplik világszerte, azóta, hogy az 1910-es évek elején a nők jogaiért vívott küzdelmek hatására megszületett. Az első Nemzetközi Nőnapot 1911-ben tartották, és azóta minden évben ünneplik. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a nők társadalmi, politikai és gazdasági egyenjogúságáért vívott harcra, valamint azokra a kihívásokra és nehézségekre, amelyekkel a nők ma is szembesülnek világszerte. A Nemzetközi Nőnap ma már egy olyan ünnep, amely a nők szerepét, teljesítményét és eredményeit ünnepli, és az egyenlőség fontosságára hívja fel a figyelmet.

Március 8-a a Nemzetközi Nőnap, amelyet azért ünneplünk, hogy felhívjuk a figyelmet a nők jogaira, a nők elleni egyenlőtlenségekre, diszkriminációra és azonos bérezésre.

Az ünnep eredete az 1910-es évek elejére nyúlik vissza, amikor a nők jogaiért és egyenjogúságáért vívott harc már évtizedek óta tartott. Az első Nemzetközi Nőnapot 1911-ben tartották meg a világ számos országában, és azóta minden évben ünneplik.

Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a nők társadalmi, politikai és gazdasági egyenlőségének fontosságára, és az elnyomás, az egyenlőtlenség és a diszkrimináció minden formájának felszámolására. Azóta a Nemzetközi Nőnap számos országban hivatalos ünnep, amelyen a nőket és a női erőfeszítéseket ünneplik, valamint megemlékeznek a nőkkel szemben elkövetett bántalmazásokról, erőszakról és igazságtalanságokról.

Minden országban ünneplik a nőnapot?

Igen, a Nemzetközi Nőnapot (International Women's Day) szinte minden országban ünneplik, bár az ünneplés módja és jelentősége eltérő lehet országonként. Az ünnep általában az ENSZ-tagországokban hivatalos ünnep, azonban számos más országban is ünneplik.

Az ünnep különösen fontos a fejlődő országokban, ahol a nőkkel szembeni diszkrimináció és elnyomás még mindig jelentős probléma.

Az ünnep azonban egyre inkább a nők jogainak és egyenlőségének fontosságára hívja fel a figyelmet a fejlett országokban is, és egy olyan nap, amelyen megemlékezünk a nők teljesítményeiről, eredményeiről és erőfeszítéseiről az egész világon.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=DllprtPaIz8