2024. február 25., vasárnap
Géza névnapja

A pápa aki orgiákat tartott/ a világ egyik legkorruptabb pápája

2023-03-12 20:28 | Nézettség: 544
Az ember azt hinné, hogy az aki pápa lesz, egy szerény ember, ám ez nem igy van. Épp ellenkezője, Rodrigo Borgia, a hirhedt pápa, aki nem egyszer követett el szentségtörést, és orgiákat tartott nem máshol mint a Vatikán falain belül. Miért gondolják, hogy a pápák nem emberek. A pápák között voltak olyanok, akik a 10 parancsolatot közel sem vették olyan komolyan. Mit tettek ezek a pápák?

Az egyháztörténelemben számos olyan pápa volt, akiket kicsapongó és korrupt életmódjuk miatt vádoltak meg. Néhány példa:

VI. Alexander (Rodrigo Borgia): A 15. században uralkodó VI. Alexander híres volt szexuális életéről és számos szeretőt tartott. Többek között az is hozzájárult hírhedtségéhez, hogy pápasága alatt a rokonsága tagjait kinevezte egyházi méltóságokra és politikai pozíciókra, ami a korrupció és a nepotizmus vádjait váltotta ki.

X. Leó: A 10. században uralkodó X. Leót azzal vádolták, hogy alkalmi kapcsolatokat tartott fenn, és hogy egyik rokonát pápai méltóságra emelte.

VII. János: A 10. században uralkodó VII. Jánost kicsapongó életmódja és hírhedt bűnügyi ügyei miatt vádolták meg. Például az állítólagosan késleltetett püspöki kinevezésekre történő befolyásolásáért.

IV. Alexandrosz: Az őt követő pápák korrupt életmódjáról ismertek, és többek között arról is vádolták, hogy a hivatali pozíciókat a rokonságának adta, és hogy nagy összegeket költött luxus életmódjára és szórakozásra.

Borgia Pál (Pálusz): A 16. században uralkodó Borgia Pál pápát szintén korrupció és nepotizmus vádjával illették, és azt állították róla, hogy a családja javára használta fel az egyházi pozíciókat.

III. János: A 9. században uralkodó III. János pápát szintén korrupcióval vádolták, és azt állították róla, hogy a pápai hivatalban lévő pozíciókat pénzért adta el.

Ezek a pápák csak néhány példa a történelem során olyan egyházi vezetőkre, akiket a kicsapongó és korrupt életmódjuk miatt vádoltak meg. Az ilyen vádak nagyon súlyosak és nagymértékben károsítják az egyház és a katolikus hit tekintélyét. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden pápa ilyen volt, és vannak olyanok is, akik nagyon tisztességesen és becsülettel viselték hivatalukat.
 

Miért tartják hírhedtnek Alexander pápát?

Rodrigo Borgia, aki VI. Alexander néven lett pápa, hírhedt volt az életmódja miatt, amelynek része volt a szexuális kalandok és a pazar életstílus. Borgiának voltak szeretői, akik között voltak nők és férfiak is, és az életmódjáról szóló számos történet és legendák azt sugallják, hogy szabadosságot és korrupciót tolerált, ha az az érdekeinek megfelelt.

Borgia pápa számos esetben tartott extravagáns banketteket és partikat, amelyek közül néhányat a Vatikánban rendezett, ahol a színfalak mögött sokszor orgiákat tartottak. Az ilyen intim visszaélések hírét azonban nagyrészt ellenségei terjesztették, akik a Borgia család hatalmának megdöntésére törekedtek.

Az is hozzájárult Borgia hírhedtségéhez, hogy pápasága alatt a rokonsága tagjait, például gyermekeit és unokáit kinevezte egyházi méltóságokra és politikai pozíciókra, ami a korrupció és a nepotizmus vádjait váltotta ki. Ezek az ügyek, valamint a pápaságának sok más vitatott szempontja együtt járultak hozzá, hogy Rodrigo Borgia hírhedt alak legyen a történelemben.

Rodrigo Borgia, aki VI. Alexander pápának hány szeretője és gyermeke volt?

Rodrigo Borgia, aki VI. Alexander néven lett pápa, híres volt a kicsapongó életéről és számos szeretőt tartott élete során.

A pontos számok azonban vitatottak, és eltérő források különböző számokat jelentenek.

Az ismertebb szeretői közé tartozott Vannozza dei Cattanei, aki a pápa hivatalosan elismert gyerekeinek anyja volt. Azonban egyes történészek szerint Borgia több mint tíz gyereket szült más nőkkel is, de ezek az állítások nem bizonyítottak.

A Borgia család hatalmának megdöntése után a Borgia-ház tagjait elűzték Rómából, és sok iratot megsemmisítettek, így a pontos számok és adatok meghatározása nehéz.

A történészek továbbra is vitatkoznak azon, hogy hány szeretője és gyermeke volt VI. Alexandernek.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=o9zTNbnA82Q