2022. június 29., szerda
Péter, Pál névnapja


A Roszatom hidrogéngyárat tervez Szahalin szigetén

2022-02-15 17:40 | Nézettség: 90
A Roszatom leányvállalata, a Rusatom Overseas és a francia Air Liquide cég bemutatta az Oroszország távol-keleti részén fekvő Szahalin szigetén építendő hidrogéngyártó komplexum megvalósíthatósági tanulmányát a szahalini kormányzatnak. A megvalósíthatósági tanulmány után megkezdődik a mérnöki előkészítő munka.

Szahalin megye kormánya támogatásáról biztosította a projektet hangsúlyozva annak fontosságát a régió fejlődésében. A projekt megvalósítására a felek által 2021 áprilisában aláírt szándéknyilatkozat alapján kerül sor. A hidrogéngyártó üzem megépítése és a kapcsolódó hidrogén-klaszter egy nagyszabású fejlesztési projekt része, amely megalapozza a hatékony hidrogénszállítási láncot az energetikai, közlekedési és ipari ágazatok külső piacai és a helyi fogyasztók számára.

„A Szahalin-szigeten megvalósuló hidrogénprojekt keretében a metánt gőzreformálással kezelik környezetbarát szén-dioxid-leválasztó technológiák felhasználásával. Ez egy kiemelten fontos projekt a régiónkban és várakozással tekintünk a sikeres megvalósítás elé” - hangsúlyozta Valerij Limarenko, Szahalin kormányzója.

„Azt látjuk, hogy az ázsiai és a csendes-óceáni térség országaiban számos vállalat kiemelt figyelmet fordít a hidrogénalapú gazdaság fejlesztésére és érdeklődést mutatnak az Oroszországból származó alacsony széntartalmú hidrogén behozatala iránt. Már most tárgyalásokat folytatunk a lehetséges partnerekkel Japánban és a Koreai Köztársaságban, hogy 2025-re alacsony széntartalmú hidrogén szállítását biztosító nemzetközi láncot hozzunk létre” - mondta Jevgenyij Pakermanov, a Rusatom Overseas cég elnöke.

Kapcsolódó videó - Rosatom:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=8We8zpDNuP0