2023. október 2., hétfő
Petra névnapja

A Szimbiózis Alapítvány nyerte az ALTEO energiaszegénység enyhítését támogató pályázatát

2022-12-11 13:43 | Nézettség: 199
Az ALTEO megbízásából a Civil Impact Nonprofit Kft. pályázatot hirdetett magyarországi civil szervezetek számára olyan program megvalósítására, amelynek célja az energiaszegénységgel sújtott társadalmi csoportok, egyének, családok, háztartások támogatása. A kiírás győztese a Szimbiózis Alapítvány, akik több mint 500 fogyatékossággal élő személyt látnak el különböző szociális és terápiás szolgáltatásokkal.

Az ALTEO – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – az üzleti partnereknek szánt karácsonyi reprezentációs keretet nem tárgyi ajándékra, hanem egy jótékonysági szervezet támogatására költi. 
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=9n3GtRP5EwY

Ebben az évben az energiaszegénység elleni küzdelemben segítik pályázatuk győztesét, a 2022-ben Civil Díjat nyert Szimbiózis Alapítványt, akik fogyatékossággal élők számára biztosítanak lakóotthonokat és támogatott lakhatást Miskolc környékén. Házaikban 60 főt, nappali intézményeikben 150 embert segítenek. A Baráthegyi Majorságban és üzemeikben több száz fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak, sokuknak a lakhatást is biztosítják. Céljuk, hogy értelmet adjanak a fogyatékkal élő felnőtteknek a mindennapokhoz, és hogy akit lehet, azt felkészítsék az önálló életre. 
 
A rezsi és az üzemanyag árának növekedése a Szimbiózis Alapítványt is nehéz helyzet elé állította. Mindez több mint 74 millió forintos többletkiadást jelent számukra, ami a legnagyobb odafigyelés és takarékosság mellett is kigazdálkodhatatlan. A dolgozók és az érintettek közösen készülnek az előttük álló kritikus hónapokra: összeköltöznek egységek, fatüzelésű kazánokat és cserépkályhát építettek több épületükbe is, gyűjtik az ágakat és a papírt, és támogatják egymást abban, hogy minimálisra csökkentsék a várható kiadásokat.
A fatüzeléshez szükséges tűzifa egy részét az alapítvány munkatársai maguk termelték ki a Baráthegyi Majorságban, a fennmaradó rész beszerzését pedig az ALTEO által nyújtott pénzbeli támogatás teszi lehetővé számukra.
 
“Az energiaszegénységnek súlyos következményei vannak az egészségügyi kockázatoktól kezdve a társadalmi elszigetelődésen át a környezeti ártalmakig, ezért felelős, ESG-minősített vállalatként kötelességünk tenni ellene” - mondta Simon Anita, az ALTEO Fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese. “Az energiahatékonysági projektek mellett mindenekelőtt enyhíteni kell a tüneteket ott, ahol rövid távon nehéz kiküszöbölni a problémát. A Szimbiózis Alapítványnál tapasztalt emberség, elfogadás és közösségi szemlélet példaértékkel bír számunkra, ezért fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a tevékenységükre.”