2022. június 27., hétfő
László névnapja

A sztereotípiák is távol tartják a nőket a tudománytól

2022-02-12 07:36 | Nézettség: 212
Február 11-e a Nők és Lányok a Tudományban Világnapja, amely immár 2015 óta hivatott felhívni a figyelmet a hölgyek fontos szerepére a kutatói, mérnöki vagy épp informatikai pályákon. A statisztikák szerint ezek az Európai Unióban is jellemzően a férfiak terepének számítanak, Magyarországon pedig az átlagnál is nagyobb az egyenlőtlenség. A változást sok más szereplő mellett a tudományos területen érdekelt nagyvállalatok is előremozdíthatják, ahogy azt a hazánkban is jelen lévő 3M-nél is szorgalmazzák.

Az Eurostat közelmúltbeli vonatkozó felmérése alapján az EU lakosságának 51%-át kitevő nők a 41%-át adták a tudományos és mérnöki pályák mintegy 15 millió dolgozójának. Magyarország a tagállamok közt utolsó előtti helyen állt mindössze 30%-kal, ami régiós összevetésben is rendkívül alacsony arány, figyelembe véve az 52%-os bolgár, a 49%-os lengyel, a 41%-os román vagy a 39%-os szlovák adatot.

Tekintve, hogy mértékadó kutatások is igazolták, hogy nincs olyan biológiai tényező, ami miatt a nők kevésbé lehetnének sikeresek a reáltantárgyakban, a globális, de idehaza különösen szembetűnő jelenség mögött más okokat kell keresnünk. „Nagyon mélyen gyökerező sztereotípiák élnek azzal kapcsolatban, melyek a tipikus fiús vagy lányos szakmák. Éppen ezért sok, a tudomány iránt érdeklődő lány megkapja a szüleitől vagy a tanáraitól, hogy az nem neki való, ami elveszi a sokszor egyébként is törékeny önbizalmukat” – fejtegette Balázsi Katalin, anyagtudós-kutató, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Vékonyrétegfizika Laboratórium vezetője, a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) elnöke.

A világ egyik legnagyobb gyártóvállalata, a 3M által készített legfrissebb State of Science Index nemzetközi kutatásban a válaszadók 88%-a nevezte fontosnak a sokszínűséget a tudományos és mérnöki területeken. A cég felismerve a nők előtti akadályokat nagy hangsúlyt helyez a kérdésre, a 3M Női Vezetői Fórumát például azért hozták létre, hogy támogassák a nőket az iparág fontos szakmai és vezetői pozícióiba való eljutásban.

„A lányok gyakran azért sem választanak műszaki pályát, mert nem feltétlenül állítják eléjük példaként azokat a nőket, akik nagy sikereket érnek el ezen területen. A 3M-nél erőt adunk a nőknek, és projekteket indítunk a lányok önbizalmának növelésére az oktatás különböző területein” – mondta Bereznyák György, a 3M magyarországi képviseletének cégvezetője.

Balázsi Katalin szintén kiemelte a női tudományos sikertörténetek fontosságát, majd hozzáfűzte: „ebből a szempontból lényeges az is, hogy a karrierjük alatt gyereket vállaló nők zökkenőmentesen térhessenek vissza a tudományos pályára. A NaTE-nál azon dolgozunk, hogy a döntéshozók megteremtsék annak feltételeit, hogy senkinek se kelljen választani a család és a kutatói munka között.”

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=HpVFTRpYvkA