2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

A tudatosság és az önfejlesztés jegyében indult 2023 a magyaroknak

2023-01-19 12:05 | Nézettség: 344
Idén minden eddiginél tudatosabban vágtunk neki az új évnek: a fogadalmak harmada a rendszerezettebb életet és az önfejlesztés tekinti a legszükségesebb változásnak 2023-ban

📳 Az okostelefonok egyik nagy előnye, hogy a felhasználók szinte bárhonnan csatlakozhatnak a világhálóra. Így akár sorbanállás közben, az autóbuszon vagy a parkban egy padon ülve is intézhetik hivatalos ügyeiket, jelen lehetnek a közösségi oldalakon, mi több, folyamatosan kapcsolatban lehetnek és ennek megfelelően utasítást is adhatnak az otthon levő okos eszközeiknek.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=5zmuMZftjWU

Minden ötödik magyar tett 2023-ra életminőséget javító fogadalmat

Magyarország gazdasági helyzete ugyanakkor még erre a közhelyekkel teli területre is begyűrűzött: több mint 60% nyilatkozott úgy, hogy befolyásolja idei terveit a jelenlegi turbulens gazdasági időszak.
 

Az életminőségünk javítására törekszünk

Minden ötödik magyar tett 2023-ra életminőséget javító fogadalmat – derül ki a MediaMarkt legfrissebb, reprezentatív kutatásából. Az új év, és az újrakezdés lehetősége a nőket jellemzően jobban motiválja, így volt ez idén is: míg a férfiak csupán 19%-a tett önmagának valamilyen jövőbeli fejlődésre vonatkozó ígéretet, addig a nőknél ez 24% volt. A fogadalmak típusában az első két helyen nem történt nagyobb változás, bár az arányok némileg csökkentek 2022-höz képest. Elsősorban egészségesebb életet szeretnének élni a magyarok, több mozgásra, sportolásra (40%), és egészségesebb ételekre, valamint az ezekkel járó fogyásra vágynak (39%). 

 

Milyen fogadalmat tettél az új évre? – A hét legnépszerűbb válasz megoszlása azok körében, akik tettek idén újévi fogadalmat (21%).
 

Az első nagyobb változás az eddigiekhez képest, hogy jelentősen többen akarnak idén önfejlesztésbe kezdeni. A tavalyi 21%-ról idén 36%-ra nőtt azok száma, akik terveznek valamilyen képzésen, tanfolyamon részt venni. A nők kimagaslóan az átlag felett, 46%-ban nyilatkoztak így, míg a férfiak 26% érezte úgy, hogy fejlesztésre van szüksége. A tudatosságra való törekvést mutatja, hogy rendszerezett életre is jobban vágyunk, mint tavaly ilyenkor. Amíg 2022-ben csupán 19%, idén azonban már 35% mondta azt, hogy nagyobb szüksége van a rendszerre és a következetességre az életében. A határozottabb pénzkezeléssel kapcsolatos elképzelések 2023-ban a korábbi harmadik helyről az ötödikre csúsztak, de még így is, pénzmegtakarítást és pénzügyi célokat a fogadalomtevők 35%-a tűzött ki maga elé. A jobb életre való törekvésben szerepet kapnak a kapcsolatok is, 26% jelezte, hogy több időt szeretne a családjával, barátaival tölteni.
 
Tudatosság és tervezés lehet az új mantra?

Idén két új kérdéssel egészült ki a kutatás, amelyek a gazdasági helyzetre reflektálva arra keresték a választ, hogy a fogadalomtevőket befolyásolta-e az éves terveikben a rezsiválság, vagy az inflációs helyzet, esetleg vezérelte-e őket valamilyen fenntarthatósággal, környezetvédelemmel kapcsolatos elhatározás. A felmérés szerint a magyarok ötöde (23%) idén gondolt először arra, hogy a tudatosság jegyében (pl. energiafogyasztás, zerowaste) fogadalmat tegyen. 9% nem csak gondolt rá, de tett is erre vonatkozóan ígéretet, 17% pedig úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen szokott fenntarthatóbb változtatásokat bevezetni az életébe.  A gazdasági válság a válaszadók 62%-ban indított el valamilyen szintű racionalizálásról való gondolkodást a kiadások és az energiafelhasználás területén. Közülük 20% már decemberben tett lépéseket, szükséges változtatásokat a kiadásokra és az energiafogyasztásra vonatkozóan, 24% pedig januártól dolgozik a tudatosabb költségkezelésen. További 18% gondolkodik az újra-tervezésen a gazdasági helyzet fényében.

2.ábra a jelenlegi gazdasági helyzet befolyásolja a 2023-ra tett fogadalmaidat? – A válaszok megoszlása azok körében, akik tettek idén újévi fogadalmat (21%).
 
„Érezhetően megfontoltabbak lettek a vásárlók és jobban átgondolják, hogy mire, mennyit költenek. Ez a tudatosság nem feltétlenül az olcsóbb termékek, hanem kategórián belül a legjobb ár-érték arányú, nagy gépek esetében az energiatakarékosabb választásokat jelentette. Már korábban megfigyelhető volt az energiacímkék fokozódó jelentősége, az energiaválság hatására azonban a nagygépek fogyasztása egyértelműen az egyik legfontosabb választási kritériummá vált. Így volt ez tavaly a mosógépek esetében is, de a szezon kezdetén rengeteg vásároltak fogyasztásmérő konnektorokat is” – mondta a kutatásra reflektálva Magyar Norbert, a MediaMarkt kereskedelmi igazgatója.

 

Sokan támaszkodnak okoseszközökre

Ugyan 2023-ban többen határozták el magukat, mint egy évvel korábban, de többen is szegték meg ígéreteiket. Míg tavaly ez a szám 41% volt január második hetére, addig idén 51%-ra emelkedett a megszegett fogadalmak aránya. A botlás azonban nem feltétlenül jelenti a tervek feladását, és bár 13% el is engedte a céljait, az előző évhez képest többen, a válaszadók 38%-a továbbra is igyekszik tartani magát az eredetileg kitűzött célhoz, amiben sok esetben különböző digitális és okoseszközökre támaszkodnak.


 3.ábra Milyen digitális eszközök segítenek a fogadalmaid megtartásában? – A négy legnépszerűbb válasz megoszlása azok körében, akik tettek idén újévi fogadalmat (21%).
 
Különösen az életmódváltással kapcsolatos fogadalmat tevők körében rengeteg elektronikus termék és digitális megoldás jöhet szóba, amely az egészségesebb életmódot, a rendszerezettebb életet vagy feladatmegoldást támogatja. A megkérdezettek 21%-a használ segítségként valamilyen okoseszközt, 27% pedig applikációt, terveik megvalósításához, de a digitális eszközhasználók fele párhuzamosan alkalmazza ezeket a lehetőségeket.