2024. május 29., szerda
Magdolna névnapja

A valaha élt legmagasabb ember - Robert Wadlow

2023-07-06 12:01 | Nézettség: 806
Ismerd meg Robert Wadlow életét és hihetetlen magasságát ebben a lenyűgöző videóban! Ő minden idők legmagasabb emberének számított, és 2,72 méteres (8 láb 11 hüvelyk) magasságával elbűvölte a világot. Nézd meg, hogyan élt egy teljes életet és hogyan vette fel a kesztyűt magasságával, nem hagyva, hogy az akadály legyen az álmai megvalósításában. Tudd meg, hogyan vált a történelem részévé, és hogyan érte el ezt az elképesztő magasságot. Ez a videó garantáltan lenyűgözni fog!

A világ legmagasabb embere, Robert Wadlow, 1939-ben egy családi fotózás alkalmával pózol.

Majdnem 9 láb magas (2,72 m), Wadlow minden idők legmagasabb emberének számít. Egész életében folyamatosan nőtt, és 22 éves korában, amikor elhunyt, semmi nem utalt arra, hogy növekedése véget ér.

1940-ben, 22 éves korában hivatalosan megmérték, és 8 láb 11,1 hüvelyk (2,72 m) magasnak bizonyult. Ez hivatalosan őt tette minden idők legmagasabb emberévé, és 2 hüvelykkel (5 cm) magasabbra emelkedett, mint John Rogan, aki Wadlow előtt volt a legmagasabb személy.

Nézd meg az alábbi videót, hogy betekintést nyerj Robert Wadlow életébe fotókon keresztül. Habár csak 22 éves koráig élt, teljes életet élt, és magassága nem akadályozta meg abban, hogy azt tegye, amit szeretett volna.

Wadlow 1940. július 15-én hunyt el, miután az egyik lábszártartója okozta sérülés fertőződött, és még a műtét és vérátömlesztés ellenére sem tudott felépülni.

Robert Wadlow rendkívüli magassága egy olyan orvosi állapot, amelyet gigantizmusnak neveznek. Ez egy ritka genetikai rendellenesség, amelyet az agyalapi mirigy túlzott növekedése okoz, ami a test túlzott növekedéséhez és magasságnövekedéshez vezet. A pontos okokat és mechanizmusokat a gigantizmus kialakulásában még mindig tanulmányozzák.

Wadlow esetében a gigantizmus rendkívül súlyos formában jelentkezett. Az agyalapi mirigyének túlzott növekedése miatt a testében túlzott mennyiségű növekedési hormon termelődött. Ez fokozott növekedést eredményezett mind a hosszú csontokban, mind a belső szervekben.

A genetikai hiba miatt Wadlow testének szabályozó mechanizmusa nem működött megfelelően, és nem volt képes leállítani a túlzott növekedést. Ennek eredményeként folyamatosan nőtt egész élete során. Bár orvosi kezelések és beavatkozások segíthettek volna enyhíteni a tüneteit és lassítani a növekedést, az akkori technológia és ismeretek nem voltak elegendőek ahhoz, hogy hatékonyan kezeljék az állapotát.

Fontos megemlíteni, hogy Wadlow rendkívüli esete egyedi és szokatlan volt még a gigantizmusban szenvedők között is. Az átlagosnál sokkal magasabb volt, és teste rendkívül sérülékeny volt a hatalmas terhelés miatt. Bár magassága lenyűgöző, sajnos az egészségére és életminőségére is komoly hatással volt.


Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=WZWbPV8Fi3w