2023. március 26., vasárnap
Emánuel névnapja

Almafa metszése, hogy csodálatosan bőséges termése legyen

2023-03-06 16:42 | Nézettség: 219
Almafa szakszerű metszése. Mikor kell metszeni és hogyan az almafát, hogy bőséges termése legyen? Almafametszés trükkjei. Tavasszal vagy ősszel kell metszeni az almafát? Nem csak a pap, a jó kertész is holtig tanul. Főleg ha metszésről van szó! Babicz Szabolcs a Holland Alma fa szakértőjeként rengeteget tud a gyümölcsfákról és azok metszéséről. Ebből a tudásból oszt meg velünk egy kis csokrot. Győrben, a Nagy Család Gyümölcsösében tartott nyílt metszés napon csíptem el és faggattam arról, Ő hogyan szokta metszeni az almafákat? Megint sokat tanulhatunk a metszés izgalmas tudományáról.

Hogy kell az almafát metszeni, hogy bőséges termésünk legyen?

Az almafa metszése fontos része az almafa gondozásának, mivel segít meghatározni a fa formáját, javítja a termés mennyiségét és minőségét, és segít megőrizni a fa egészségét. A következő lépések segítenek szakszerűen metszeni az almafát:

Kezdjük a metszést az elhalt, beteg vagy sérült ágak eltávolításával. Ez biztosítja, hogy a fa egészséges maradjon, és javítja a termés minőségét és mennyiségét.

Vágjuk le az ágakat, amelyek merőlegesen nőnek az alaptörzshöz képest. Ezek az ágak gyengítik a fát, és a termést sem tudják megtartani. Ezek az ágakat a tövestől el kell távolítani.

Vágjuk le az ágakat, amelyek egymásra nőttek, és a fa közepén hajlanak. Ezek az ágak korlátozzák a fa növekedését, és nem kapnak elegendő napfényt és levegőt.

Vágjuk le az ágakat, amelyek függőlegesen nőnek, mert ezek is gyengítik a fát, és nehezítik a termést.

Szabályozzuk az ágak hosszát és számát. Az almafának a megfelelő formát kell kapnia, hogy elegendő napfényt és levegőt kapjon minden ága. Az ágaknak a fa alapjától el kell kezdődniük, és a megfelelő távolságra kell lenniük egymástól.

Ha az almafa túl magasra nőtt, a tetejét is meg kell metszeni. A megfelelő magasságú fa könnyen kezelhető, és a termést is könnyebb leszedni róla.

Fontos, hogy az almafa metszését az ágak nyugalmi állapotában végezzük el, amikor a fa nincs virágzásban. Az almafát évente legalább egyszer meg kell metszeni, hogy egészséges és bőséges termést biztosítson.

Kerti munkákkal növényekkel kapcsolatos érdekességeket ide kattintva olvashat!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=ta0SR7EIm3M