2023. március 26., vasárnap
Emánuel névnapja

Ciprus látnivalók - Aphrodité sziklája

2023-03-08 09:02 | Nézettség: 116
Aphrodité, a szépség és szerelem görög istennője a tengerből született. Egy nap, mikor az istennő szépsége miatt veszekedni kezdtek a többi istennel, a tengerből kiemelkedett egy hatalmas kagyló, amelyben Aphrodité ült. A kagyló a part felé sodródott, majd a ciprusi Pafosz közelében egy sziklára ütközött és kilyukadt.

Aphrodité sziklájának mítosza

Aphrodité sziklájának mítosza az ókori görög mitológiában található, és a következő történetet meséli el:

Aphrodité kagylója partnak ütközött. A  kilyukadt kagylóból kiszállt és a sziklán maradt.

A szikla, amelyre az istennő kiszállt, csodásan szép volt, és rózsaszínű korallképződményekkel tarkított. Az istennő elragadtatva nézte a környező tájat, majd megáldotta a sziklát, és arra rendelte, hogy az legyen az ő szent helye. Ezután a ciprusi Pafosz lett Aphrodité kultuszának központja, és a szikla egyik legfontosabb szentélyévé vált.

Aphrodité sziklájának mítosza a görög mitológiában egyike azoknak a történeteknek, amelyek bemutatják Aphrodité, a szerelem, a szépség és a szenvedély istennőjének születését.

A mítosz szerint Kronosz és Rheia fia, Zeusz azon gondolkodott, hogy hogyan adhatna valami különleges ajándékot a születendő Aphroditénak, akit a tenger habjaiból teremtett meg. Ezért elhatározta, hogy hoz létre egy olyan helyet, ahol az istennő élete végéig boldog és csodálatos lehet.

Zeusz a Ciprus-szigetet választotta és parancsot adott a tenger istenének, Poseidonnak, hogy emelje fel a tengerből egy sziklát, majd a sziklára telepítse Aphroditét. Poseidon teljesítette Zeusz kérését, és a szikla, amely a tengerből emelkedett fel, szép virágokkal, gyönyörű fűvel és csodálatos ékkövekkel volt díszítve.

Aphrodité boldogan élt a sziklán, és ennek köszönhetően ő lett a Ciprus-sziget patrónus istennője.

Az emberek imádták őt, és sokan zarándokoltak a sziklára, hogy tisztelegjenek előtte és kérjenek tőle segítséget a szerelemben és a szenvedélyben.

Azonban egy napon a Ciprus-szigetre érkező egyik hadseregnek megtetszett a sziget és a szikla, amelyen Aphrodité élt. Megpróbálták elfoglalni a szigetet, és megtámadták a sziklán élő istennőt is. Aphrodité kétségbeesetten kiáltott segítségért Zeuszhoz, aki meghallotta a könyörgését, és azonnal segítséget küldött neki.

Zeusz harcosait küldte a Ciprus-szigetre, akik sikerült visszaverték az ellenséget, és megvédették Aphroditét és a sziklát. Ezt követően a sziget lakói még jobban megszerették az istennőt, és hálájukat kifejezve még több imát és tiszteletet adtak neki.

Az Aphrodité sziklájának mítosza azóta is a Ciprus-sziget egyik legismertebb története, és az emberek ma is zarándokolnak a sziklához, hogy tisztelegjenek az istennő előtt, és kérjenek tőle segítséget a szerelemben és a szenvedélyben.

Szeretnéd megtudni milyen utazás illik Hozzád a legjobban és hová utazz legközelebb... kattints ide!

Ide kattintva további érdekes egészséggel, életmóddal kapcsolatos videókat nézhet meg a témában!

Ide kattintva válogathatsz további érdekes videók közül!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/shorts/uv7ZIpqSBdc