2024. február 25., vasárnap
Géza névnapja

„Csernobil” a mama fészerében, avagy hogyan épített atomreaktort egy tinédzser!

2023-02-23 09:29 | Nézettség: 300
Te tudod mit csinál a fiad esténként? Biztosan tudod hová megy amikor azt mondja, hogy csak elmegy a diszkóba, lemegy a tóra horgászni, vagy randizni indul? Lehet, hogy a barátaival borozik és dohányzik valahol, netán járókelőket rabol ki – bár ez elég feltűnő lenne. De ki tudja mit csinál igazán… még az is lehet, hogy éppen egy atomreaktort szerel össze valahol egy fészerben...

Lehetséges atomreaktort építeni saját kezűleg?

Az atomreaktorok építése nagyon összetett folyamat, amely nagy mennyiségű szaktudást, tapasztalatot és speciális eszközöket igényel. Az atomreaktorok általában nagyon szigorú szabályozás alatt állnak, és a legtöbb országban engedélyeztetni kell az építésüket.

Az atomreaktorok az atommagok hasadásának, vagyis szétválásának folyamatát használják energiatermelésre, és az ebből származó hőenergiát átalakítják elektromos energiává. Az atommagok szétválása azonban radioaktív anyagokat is eredményez, amelyeknek kezelése és eltávolítása szintén nagyon veszélyes és összetett feladat.

Az atomreaktor építése és üzemeltetése tehát nem csak veszélyes, hanem rendkívül szigorú szabályozás alatt áll. Az atomreaktorok építése saját kezűleg veszélyes és törvényellenes, ezért erősen ajánlott az ilyen tevékenységektől tartózkodni.

Amennyiben szeretnél hasonló videókat nézni kattint ide!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=qxQYLgsUeVs