2023. december 6., szerda
Miklós névnapja

Csuka horgászata úszós szerelékkel

2023-08-18 08:23 | Nézettség: 569
Hogyan horgásszunk csukára úszóval? Hogyan csalizzunk és hogyan szereljünk fel a biztosabb csuka fogásért? Horgász praktika videóval a csuka fogás szerelmeseinek.

Hogyan kell csukára horgászni úszós szerelékkel?

A csukára horgászás úszós szerelékkel népszerű módszer a horgászok körében. Itt van egy általános lépésekben bemutatott útmutató a csuka horgászatához úszós szerelékkel:

Felszerelés előkészítése:

- Horgászbot és orsó: Válassz egy erős, közepesen hosszú horgászbotot és orsót, amelyek alkalmasak a csuka méretének és harcának kezelésére.

- Zsinór: Használj vastagabb monofil vagy fonott zsinórt, amely ellenáll a csuka erős harci vonaglásának.

Úszó kiválasztása:

- Csúszó úszó: Egy csúszó úszót válassz, ami lehetővé teszi az állítható mélységben való horgászatot. Az úszó súlya és mérete az elvárt csukamérettől függ.

Horog és előkészítés:

- Horog: Használj erős és éles horogot, ami megfelelően nagy a csuka méretéhez képest. A hal méretétől és az ökoszisztémától függően méretválasztékot alkalmazz.

- Előkötött előke: A csuka éles fogai miatt alkalmazz előkötött acélvázú előkét, hogy elkerüld a horogszakadásokat.

Csalik és csalizás:

- Csalik: Csukára kiváló csalik közé tartoznak a gumihalak, wobblerek, crankbait-ek, popperek és jerkbait-ek. Válaszd ki a megfelelő méretet és színt a helyi körülmények és a vízszín alapján. A cikk alatti videóban élő csalit használ a szakember.

- Csalizás: Helyezd a csalit a horogra úgy, hogy természetesen mozogjon a vízben. A gumihalakat például kisebb fejű jigfejjel rögzítheted.

Úszó beállítása:

- Zsinór átmérőjének és úszó súlyának összehangolása: Az úszó beállításánál a zsinór átmérőjét és az úszó súlyát úgy válaszd meg, hogy az úszó éppen a víz felszínén legyen vagy csak enyhén merüljön el.
Horgászat technikája:

- Dobás és visszahúzás: Dobd be a csalit a kiválasztott horgászhelyre, majd húzd vissza óvatosan, hogy a csali mozgása vonzza a csukát.

- Állítsd a mélységet: Ha a csúszó úszót használod, állítsd be az úszó mélységét úgy, hogy a csali a kívánt mélységen legyen a vízben.

Figyelés és reakció:

- Úszó mozgása: Figyeld az úszó mozgását. Ha észreveszed, hogy az úszó elkezd elmozdulni vagy eltűnik, az jelentheti, hogy a csuka megragadta a csalit.

- Késleltetett akció: Ne húzd meg azonnal a botot, ha az úszó elmerült vagy elmozdult. Várj egy másodpercet vagy kettőt, majd húzd meg a botot, hogy a horog becsípje a halat.

Horogra akasztás és fárasztás:

- Horogra akasztás: Amikor érzed, hogy a csuka megragadta a csalit, húzd meg a botot, hogy beakassza a horogat a hal szájába.

- Fárasztás: A csuka erős hal, tehát türelmesen és óvatosan fáraszd ki. Engedd meg neki, hogy mozogjon, de tartsd feszességben a zsinórt.

- Hal kiemelése: Amikor a csuka már fáradt és közelebb került, használj egy hálót vagy szákot a kíméletes kifogáshoz.

Célszerű újraengedni: Amint a csukát sikeresen kifogtad és megcsodáltad, mérlegelted vagy lefotóztad, célszerű újraengedni a vízbe, hogy növeld az állomány fenntarthatóságát.

A horgászat helyi szabályozásoktól és a csukák élőhelyétől függően eltérhet. Mindig tájékozódj a helyi horgászati előírásokról, a fogási méretről és az úszó horgászatra vonatkozó speciális szabályokról.

Az alábbi videóban a csuka úszós fogási technikáját láthatod:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Hq50x5e8rWo