2023. március 30., csütörtök
Zalán névnapja

"Destino" - Walt Disney és Salvador Dali együttműködése

2023-01-25 11:32 | Nézettség: 222
Szponzorált tartalom
A "Destino" (Destino - a spanyol "sors" szó) Walt Disney amerikai animátor és Salvador Dali spanyol szürrealista művész egyedülálló közös projektje, amelynek 1945-ben íródott a forgatókönyve, de csak 58 évvel később látott napvilágot.

Nehéz elképzelni, hogyan nézett volna ki Salvador Dalí és Walt Disney együttműködése. A két művész mégis együttműködött, és az eredmény - a 2003-ban megjelent Destino című rövidfilm lett, amely gyönyörűen furcsa.

Salvador Dalíhoz 1945-ben maga Walt Disney fordult, hogy közös filmet javasoljon. A Destino címet viselő film egy azonos című mexikói népdal alapján készült volna, a zene pedig egy Dalí által tervezett animációs jelenetet kísérne. Az elragadtatott szürrealista lelkesen beleegyezett, és gyorsan elkezdett forgatókönyveket vázolni.

Salvador Dali és Walt Disney

Kép forrása: https://www.abc.es/play/cine/noticias/abci-amistad-imposible-entre-walt-disney-y-dali-casi-arruina-estudio-mickey-mouse-202004241235_noticia.html

Több mint 135 forgatókönyv és 22 festmény gyűlt össze Dalí nyolc hónapos stúdióbeli munkája során, így a Disney rövidfilmje jó úton haladt. 

A projekt azonban számos tényező miatt hamarosan elvesztette a lendületét: A Disney nem engedhette meg magának, hogy a Bank of Americának 4,3 millió dollárral tartozó Dalí-t tovább foglalkoztassa.

Bár ők ketten életre szóló barátok maradnak, rövid életű közös vállalkozásukból nem maradt más, mint egy 15 másodperces demó tekercs és egy maroknyi kezdetleges vázlat.

Az ellenségeskedésről szóló pletykákat Disney eloszlatta, amikor ezt írta egyik életrajzírójának:

"Barátomnak tartom [Dalí-t], egy nagyon jó fej fickónak, akivel nagyon élveztem a közös munkát. A vele való kapcsolatunk minden érintett számára boldog volt. Természetesen nem Dalí hibája volt, hogy a projekt, amelyen dolgoztunk, nem fejeződött be".

1999-ben Walt unokaöccse, Roy Disney a "Fantasia 2000" című filmen dolgozva rábukkant Dalí eredeti rajzaira, amelyek a meg nem valósult projekthez készültek és úgy döntött, hogy életre kelti az animációs filmet és a Disney párizsi részlegére bízta annak befejezését.

A Dominique Monféry által rendezett végleges változatból néhány percet kivágtak, így egy vizuálisan lenyűgöző, 6 perc körüli rövidfilm született, amely 2003-ban Oscar-jelölést kapott.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Wn-HPVep7Ss