2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Egyetlen orchidea levélből CSODÁS növény lesz ezzel a módszerrel!

2023-08-02 19:05 | Nézettség: 10302
Az orchidea hogyan szaporítható a levelét felhasználva? Az orchideák szaporítása levelük felhasználásával általában lehetséges. A módszer, amelyet most bemutatunk, a "levágás" vagy "levélből történő szaporítás" néven ismert, és a legtöbb fajta orchidea esetében sikeres lehet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden orchideafajta szaporítható ezzel a módszerrel, és a szaporítási kísérletek nem mindig garantálnak eredményt.

A következő lépésekkel próbálhatod meg szaporítani az orchideát a leveléből:

(a cikk végén található videó is segít a művelet elvégzésében)

- Válassz ki egy egészséges, hosszúkás levelet a szülő növényről. Ne válassz túl fiatal vagy túl öreg levelet.

- A levél alapjától (a rizómától) vágd le a levelet egy éles és tiszta ollóval. A levágott résznek legalább 2-3 csomót (szemcsomókat) kell tartalmaznia.

- Jól szellőző helyen hagyd a levél vágási felületét egy-két óráig száradni, hogy megelőzd a nedvesség belépését a sebbe.

- Ezután készíts elő egy kis cserépet vagy ültetőközeges tálat. Javasolt az orchideákhoz kifejlesztett, levegős és jó vízelvezetésű talaj, például kérgekből és mohából álló keverék.

- Az ültetőközegbe helyezd el a levél vágási felületét úgy, hogy a szemcsomók lefelé nézzenek, és a levél felső része kiemelkedjen a talajból.

- Helyezz egy műanyag vagy üveg fedőt a tartályra, hogy a nedvesség és a hőmérséklet szabályozható legyen.

- Tartsd a tartályt egy meleg, fényes, de közvetlen napsütéstől védett helyen. Az optimális hőmérséklet általában 20-25 Celsius fok körül van.

- Periódikusan ellenőrizd az ültetőközeget, és ha szükséges, enyhén permetezd meg, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen.

- Várj türelmesen. Időnként meg kell várnod, amíg az új növekedés kezdi megjelenni a levél szemcsomóinál. Ez lehet, hogy hónapokig vagy akár több évig is eltarthat.

- Amikor a levélről elindult az új növekedés, és eléggé erősnek tűnik, óvatosan válaszd el az anyanövénytől, és ültesd át egy külön cserépbe.

Említettük korábban is, hogy ez a szaporítási módszer nem mindig sikeres (általában igen). A legtöbb orchideafajta gyökerekből szaporítható hatékonyabban, és ezért a levelük szaporítása bizonytalan lehet.

Mindenesetre kísérletezhetsz vele, mert vannak olyan fajták, amelyek ezzel a módszerrel is szaporíthatóak. Ha nem jársz sikerrel, akkor más, hagyományos szaporítási módszereket is kipróbálhatsz, mint például a levél nélküli szár szaporítását vagy a levélről való szaporítás helyett a tövön történő szaporítást.

A videó segít a folyamat elsajátításában:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=FSWcj5YDheY