2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

Érdekességek Jókai Mórról - A magyar szuperhősök kitalálója!

2023-03-08 19:37 | Nézettség: 154
Jókai Mór (1825-1904) a 19. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja volt. Ő volt a legolvasottabb és legnépszerűbb író a maga korában, és munkásságával meghatározó szerepet játszott a magyar irodalmi életben.

Íme néhány érdekesség Jókai Mórról:

Jókai Mór több mint 200 regényt írt élete során, valamint számos novellát, színdarabot és publicisztikai írást is.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején Jókai Mór is harcolt a magyar szabadságért. Később azonban megbékélt az osztrák uralkodóval és visszatért a magyar irodalmi életbe.

Jókai Mór több mint 90 nyelvre fordították le műveit, ezáltal világhírűvé vált. A legismertebb művei közé tartozik Az arany ember, Az élet álom, A kőszívű ember fiai és a Rab Ráby.

Jókai Mór úgy tartotta, hogy az írók feladata nemcsak a szórakoztatás, hanem az erkölcsi nevelés is. Így műveiben a magyar nemzeti értékekre és az erkölcsi ügyekre is nagy hangsúlyt fektetett.

Jókai Mór életében ismerősei között számos híresség szerepelt, például Liszt Ferenc, Tolsztoj vagy Edison.

Jókai Mór az első magyar írók között volt, aki használta a dialógusokat a műveiben, amelyek egyedülálló módon adják vissza a karakterek gondolkodását és beszédstílusát.

Jókai Mór munkássága nagy hatással volt a magyar nyelv fejlődésére. A magyar nyelv gazdagabb és kifejezőbb lett azáltal, hogy az író a népi beszélt nyelvet használta műveiben.

Jókai Mór 1874-ben megalapította az első magyar napilapot, a Pesti Hírlapot, amelynek célja a hiteles és független hírek terjesztése volt.

Jókai Mór műveit számos alkalommal megfilmesítették, és azok a mai napig népszerűek Magyarországon és azon túl is.

Jókai Mór emlékére azóta is sok megemlékezést tartanak, és számos intézmény, utca és tér viseli a nevét Magyarországon és más

országokban is. Az ő születésnapja, február 18. Magyarországon az írók napjaként is ismert.

Jókai Mór széleskörű érdeklődése miatt számos területen jártas volt. Például érdeklődött a tudományok, a politika, a történelem, a művészetek, a zene és a színház iránt is.

Jókai Mór életének utolsó éveiben megvakult, de ez sem akadályozta meg abban, hogy írjon és foglalkozzon irodalmi tevékenységével. Az utolsó műve, az Új Idők című regény is ebben az időszakban készült el.

Összességében Jókai Mór olyan író volt, aki számos területen jártas volt, munkássága pedig nagy hatással volt a magyar irodalomra és a magyar nyelv fejlődésére. Művei a mai napig is népszerűek és olvasottak, és az ő nevét sokan a magyar irodalom legnagyobb alakjai között emlegetik.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

 

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=FOLOgj1F86Y