2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Ez a repülőgéphordozó sokkolta a világot!

2023-03-08 12:00 | Nézettség: 382
A repülőgéphordozó, a hadihajók egy speciális osztálya, amelynek legfőbb csapásmérő ereje a fedélzeten hordozott harci repülőgépek arzenálja. A repülőgéphordozók rendelkeznek futópályával, különböző fel- és leszállást elősegítő rendszerekkel, nagy méretű hangárokkal a hajótestben, kiszolgáló berendezésekkel, üzemanyagtöltő állomással és végül, de nem utolsó sorban repülésirányító központtal. Vitathatatlan, hogy a repülőgép-anyahajók teljes értékű katonai repülőtérnek tekinthetők. A repülőgéphordozók, fedélzetükön a haditengerészeti légierő egységeivel, valamint manőverező képességükkel, jelentősen megnövelik a flotta harcértékét, lehetővé téve nagy erők átcsoportosítását a világ óceánjainak szinte bármely pontjára.

A Queen Elizabeth katonai repülőgéphordozó anyahajó miért számít különlegesnek?

A Queen Elizabeth osztályú hajók közé tartozik két darab azonos nevű, modern, brit hadihajó: a HMS Queen Elizabeth és a HMS Prince of Wales. Ezek a hajók repülőgéphordozók, amelyek a brit Királyi Haditengerészet legnagyobb hajói. A Queen Elizabeth osztály az Egyesült Királyság első nagyobb méretű repülőgéphordozó flottájának első két tagja.

A Queen Elizabeth osztályú hajók különlegessége abban rejlik, hogy az Egyesült Királyság első olyan repülőgéphordozói, amelyek teljes egészében az országban épültek. Az építési folyamat több mint tíz évig tartott, és több milliárd fontba került. Az építési folyamat során a hajók fejlesztésére és kialakítására a legkorszerűbb technológiákat alkalmazták.

A Queen Elizabeth osztályú hajók különlegessége továbbá abban rejlik, hogy rendkívül nagy méretűek és hatékonyak. A hajók teljes hossza több mint 280 méter, és számos különleges képességgel rendelkeznek, mint például az automatikus landolási rendszer a repülőgépek számára, valamint az elektromos hajtásrendszer, amely a hajó mozgásának és energiafelhasználásának hatékonyabb irányítását teszi lehetővé.

A Queen Elizabeth osztályú hajók különlegessége végül abban is rejlik, hogy jelentős szerepet töltenek be az Egyesült Királyság védelmében és globális szerepvállalásában. Az ilyen típusú repülőgéphordozók lehetővé teszik a brit hadsereg számára, hogy gyorsan és hatékonyan beavatkozzon a világ különböző részein fellépő konfliktusokba, valamint hogy képes legyen védelmet nyújtani a brit szigetek és a szövetségesek számára.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=2JTfyA-8Dg8