2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

Ezek 2022 legnépszerűbb karácsonyi tematikájú ruhadarabjai és legáhítottabb ajándékai

2022-12-16 15:03 | Nézettség: 102
A jellegzetes karácsonyi tematikájú ruhadarabok viselése az elmúlt években nem csak külföldön vált az ünnepi kultúra részévé. A divatkereső ajándékozási szokásokat vizsgáló felmérése szerint a magyarok 33%-a már rendelkezik valamilyen különleges karácsonyi alkalomra vásárolt ruhadarabbal, 25% pedig ugyan még nem vásárolt ilyet, de szívesen megtenné.

A divatcikk kereső ünnepi ajándékozási szokásokkal foglalkozó Fashion (Re)search felmérése* szerint magyarok 58%-a vagy már rendelkezik valamilyen különleges karácsonyi alkalomra vásárolt ruhadarabbal (33%), vagy szívesen vásárolna ilyet (25%). A felmérés szerint népszerűségi toplista első három helyén a karácsonyi pulóver (70%), a karácsonyi zokni (63%), és a karácsonyi póló (39%) foglal helyet.  

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=0tLkxModDyE

A kutatás arra is rákérdez, hogy milyen ruházatot viselünk leginkább az ünnepek alatt. Karácsonykor és szilveszterkor a megkérdezettek 50%-a részesíti előnyben az elegáns öltözetet, 29% inkább a kényelmes otthoni ruhákat, például pizsamát és a puha pulóvereket preferálja, 15% azt vesz fel, ami a keze ügyébe kerül, 3% pedig a vicces party jelmezeket is kedveli. 

A kutatás megállapítja, hogy az egyik leggyakrabban ajándékozott divatcikk a zokni: 45% rendszeresen kap karácsonyra egy vagy több párral. A válaszadók 58%-a nyilatkozott úgy, hogy egy új zokni mindig jól jön, 33%-nak viszont elege van a karácsonyi zoknikból és jobban örülne valami másnak.

A kutatás az ajándékozási szokásokkal kapcsolatban továbbá megállapítja, hogy a fogyasztók 26%-a készít karácsonyi kívánságlistát, hogy megkönnyítése családtagjai és barátai dolgát. Másik 65% ugyanakkor nem készít ilyen listát, mert vagy inkább a meglepetéseket szeretik (55%), vagy nem tudják pontosan mit szeretnének (18%,), illetve vannak, akik tudatosan nem akarják ezzel megkönnyíteni az ajándékozók dolgát (22%).

A válaszadók 30%-a érez néha bűntudatot a karácsonyi ajándékokra elköltött pénzösszeg miatt, bár a többség úgy nyilatkozott, hogy nem érzi rosszul magát, ha szigorúan tartja magát a költségvetéshez (44%), valamint további 26%-nak az sem okoz gondot, ha sokkal többet költ mint a tervezett.

A kutatás szerint minden második emberrel előfordult már, hogy olyan ajándékot kapott, amire nem igazán volt szüksége. A legtöbben (21%) ilyen esetben is megtartja az ajándékot, 15% tovább ajándékozza, 9% pedig megpróbálja visszaküldeni az üzletbe, ahol vásárolták.