2023. december 1., péntek
Elza névnapja

Filodendron más néven könnyezőpálma átültetése és szaporítása

2023-08-07 09:16 | Nézettség: 803
A cikkünk végén található videóban a filodendron (Monstera deliciosa) átültetéséről és ápolásáról lesz szó.

Amit tudni érdemes a filodendron (Monstera deliciosa) növényről

A Monstera deliciosa, vagy közismert nevén filodendron, egy gyönyörű és népszerű szobanövény, amelyet gyakran látunk lakásokban és irodákban.

Néhány fontos információ a Monstera deliciosa növényről:

- Külső megjelenés: A Monstera deliciosa kúszó vagy mászó növény, amely nagy méretű, szív alakú levelekkel rendelkezik. A levelek jellegzetessége, hogy számos résre hasadnak, ami miatt néha "szakállas filodendronnak" is nevezik. Az áttört vagy lyukas levelek rendkívül dekoratívak és sokak szerint exotikus megjelenést kölcsönöznek a növénynek.

- Gondozás: A Monstera deliciosa meglehetősen könnyen gondozható növény, de fontos szempontokat kell figyelembe venni. A növény számára ideális a közepes fényviszonyokkal rendelkező hely, közvetett napfény vagy félárnyék. A túlzott napfény égetheti a leveleket. A földjét tartsa enyhén nedvesen, de ne hagyja, hogy teljesen kiszáradjon vagy túllocsolja. Tavasztól őszig gyakrabban öntözze, télen kevesebb vízre van szüksége.

- Hőmérséklet és páratartalom: A Monstera deliciosa melegkedvelő növény, ideális számára a 18-24 °C közötti hőmérséklet. A magas páratartalom is előnyös, különösen meleg időszakokban vagy télen, amikor a fűtés miatt a beltéri levegő szárazabb lehet.

- Trágyázás: Tavasztól őszig trágyázza a növényt hetente vagy kéthetente egy vízoldható, általános növénytrágyával, de ne túlzásba vigye a műveletet, mert túltrágyázhatja a növényt.

- Méret és növekedés: A Monstera deliciosa a megfelelő körülmények között elég nagyra is megnőhet. A növekedési ütem viszonylag lassú, de idővel akár 2-3 méteres magasságot is elérhet. Ha szeretné, hogy a növény dúsabban nőjön és ne csak felfelé, érdemes megfontolni a kúszónövény-támogatás vagy mászórács használatát.

- Mérgezőség: Fontos megjegyezni, hogy a Monstera deliciosa mérgező lehet háziállatok és emberek számára is, ha lenyelik. Az állatokra és az emberekre egyaránt irritáló hatást gyakorolhat.

- Természetes környezet: A Monstera deliciosa eredetileg trópusi területeken honos, például Közép- és Dél-Amerikában. A nevét a termése miatt kapta, amely egy nagyobbacska, zöld bogyó, amely ha érik, megnyílik, és ehető gyümölcs részletei láthatók benne.

- Szaporítás: A Monstera deliciosa szaporítható magokkal, hajtásokkal vagy levelelágazással. A leggyakoribb módszer a hajtások vagy levélvágások ültetése. A vágott részt pár órára hagyjuk megszáradni, majd ültessük el nedves földbe.

Ezek az alapvető információk a Monstera deliciosa növényről és gondozásáról. Mivel a növények gondozása változó lehet különböző környezetekben, mindig érdemes utánanézni a konkrét gondozási útmutatóknak és tanácsoknak is.

A filodendron szaporítása és átültetése

Szaporítás:

- Hajtások vagy levélvágások: A Monstera deliciosa szaporításának egyik leggyakoribb módja a hajtások vagy levélvágások használata. Válasszon ki egy egészséges hajtást vagy levelet, amelyen legalább egy vagy két levelet és egy csomót tartalmaz. A csomó a gyökerezés helye.

- Levágás előkészítése: Vágjon le egy hajtást vagy levelet a növényről, és hagyja megszáradni pár órára. Így megakadályozhatja a vágási felület rothadását.

- Ültetés: Tegye a hajtást vagy levélvágást nedves, laza, jó vízelvezetésű földbe. A gyökerezéshez szükséges magasságérték a csomótól legalább 2-3 centiméterre van. Ültetéskor vigyázzon, hogy ne mélyítse túl a csomót, mert a gyökerek későbbi kialakulását nehezítheti.

- Páratartalom: A szaporított hajtások vagy levélvágások számára magas páratartalom előnyös. Ezt elérheti például egy műanyag fóliával letakart cserép vagy műanyag zacskó segítségével.

- Gyökerezés: A gyökerezési folyamat időtartama változó lehet, de általában néhány hét alatt már láthatók az új gyökerek. Amint a gyökerek eléggé megerősödtek, átültetheti az új növényt egy nagyobb cserépbe.

Átültetés:

- Megfelelő időpont: Az átültetést legjobb tavasszal vagy kora nyáron végezni, amikor a növény aktív növekedési fázisban van.

- Cserép mérete: Válasszon egy cserépet, amely valamivel nagyobb a jelenlegi cserépénél, de ne válasszon túl nagyot. A Monstera deliciosa jobban fejlődik, ha a gyökerei a cserépben némi szűkítettséget éreznek.

- Talaj: Használjon jó minőségű, laza és jó vízelvezetésű talajkeveréket. A kaktuszföldet vagy a szobanövényeknek szánt univerzális talajkeveréket is használhatja.

- Átültetés folyamata: Óvatosan vegye ki a növényt a régi cserépből, és távolítsa el a föld túlöntözés esetén összetapadt vagy kiszáradt részeit. Helyezze a növényt az új cserép közepére, majd töltse fel a szabad helyeket friss talajjal. Ügyeljen arra, hogy a növény a korábbi mélységben maradjon.

- Öntözés után: Az átültetés után alaposan öntözze meg a növényt, hogy segítse a gyökerek új helyzetbe való telepedését.

- Páratartalom és fény: Az átültetett növénynek pár napig érdemes magasabb páratartalom mellett lenni, és ne tegye ki erős napfénynek, míg hozzászokik az új cseréphez.

Fontos megjegyezni, hogy mind a szaporítás, mind az átültetés során az óvatosság és türelem kulcsfontosságú. A Monstera deliciosa egy tartós és szép növény, amely megfelelő gondozással és figyelemmel hosszú ideig élvezhető.

Az alábbi videóban további hasznos információkat kap és gyakorlati útmutatást:
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=WBOcVzUSpc4