2023. június 9., péntek
Félix névnapja

Halpusztulás a fővárosi Városligeti-tóban

2022-04-08 10:59 | Nézettség: 807
Két tóból is kipusztultak a halak Budapesten, miután mérgező anyag került a Városligeti-tóba szerdán.

Úgy tudni, hogy egy ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a Városligeti-tóba, ami kipusztította az összes halat.

Ráadásul, mivel néhány napja a Margitszigeti japánkertből is a Városligeti-tóba telepítették át a halakat, azok is elpusztultak.

A környéken élő kutyasétáltatók kezdtek fényképeket posztolni arról, hogy haltetemeket szednek ki a tóból.

Úgy tudni, hogy mérgezés történt.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=_RF0DYKRumw

2022. április 6-án munkatársaink tömeges halpusztulást észleltek a Városligeti-tó teljes vízfelületén.

A haltetemek kiemelése azonnal megkezdődött, az elszállításról és a szakszerű megsemmisítésről az arra megfelelő jogosultságokkal rendelkező szakcég gondoskodott. Az értesítést követően a tavat üzemeltető Városliget Zrt. az illetékes szakhatóságok közreműködésével megkezdte a károk felmérését.

Az illetékességből eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal a mintavételezést követően a laboratóriumi vizsgálatokat megkezdte, a vizsgálatok végeredménye 4-5 napon belül lesz elérhető. Ezek ismeretében lesz lehetséges a tó rehabilitálásához szükséges tervek, intézkedések kidolgozása. A FŐKERT az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz az eredeti állapot mielőbbi helyreállítása érdekében, melyhez a szükséges erőforrások rendelkezésre állnak.