2023. május 30., kedd
Zsanett, Janka névnapja

Három egyszerű módszer a zsírmáj visszafordítására - gyógyszer nélkül

2022-08-19 15:15 | Nézettség: 338
Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek, végső soron májzsugor is kialakulhat.

A betegség fontosságát az is adja, hogy gyakori betegség, súlyos és végérvényes következményhez vezethet, viszont a megelőzés és időben történő felismerés révén sokáig vissza is fordítható elváltozás.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=0t5EdKMNeWA

A nem alkoholos zsírmáj háttere:


Normális esetben a májban 10%-nál kevesebb a zsír előfordulásának aránya. Számos kiváltó tényező hatására ez az arány kórosan megnövekszik. A népesség közel 20-40 százalékát érintő májbetegség, melynek kialakulása szerzett okokra vezethető vissza. Korunk jellegzetes eltérései – mint az elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírértékek, csökkent glükóztolerancia, PCO szindróma, metabolikus szindróma – közé tartozik, kialakulását alapvetően a helytelen életvitel, helytelen táplálkozás és a mozgás hiánya befolyásolja, a felsorolt betegségek mellett. Hosszú távú szteroid- vagy ösztrogénkezelés is segíti kifejlődését. Kialakulásával gyakrabban figyelték meg a májban jelentkező daganat előfordulását.

A betegség tünetei:


A leggyakrabban nincs magának a zsírmájnak észlelhető tünete. Részjelensége a jellegzetes centrális típusú – hasra lokalizálódó – elhízásnak. Előrehaladt állapotban (főleg már jelentős fibrózis esetén) okozhat általános tüneteket, mint gyengeség, fáradékonyság, a terhelhetőség csökkenése. Ritkán hasi vagy jobb bordaív alatti fájdalommal jár.

(Forrás:Webeteg)